Nickerie.Net, maandag 26 mei 2014


Suriname hub in ontmantelde megadrugslijn

PARAMARIBO - Tijdens een grootschalige operatie die de Polícia Federal (PF) van Brazilië vrijdagavond heeft uitgevoerd ter ontmanteling van een internationale megadrugslijn, is gebleken dat Suriname als cruciaal middelpunt moest dienen bij drugstransport tussen Zuid- Amerika, Afrika en Europa. Dit werd zaterdag als breaking news door diverse Braziliaanse media gemeld. De internationale drugsbende was voornemens een Boeing 737 aan te schaffen en had zelfs een mijnbouwbedrijf in Afrika gecontracteerd om op locatie een onderzeeër te bouwen. In 2012 en 2013 bezochten Columbiaanse ingenieurs die site om de haalbaarheid van het US$ 20 miljoen kostende project te bestuderen.

Volgens de PF zou met schepen het drugstransport geschieden naar Venezuela en vervolgens naar Suriname, en in ons land zou de contrabande worden verpakt en geladen op kleine bootjes. Op zee zou de lading worden overgeheveld naar de onderzeeër die ongehinderd het Afrikaanse continent zou moeten bereiken, alwaar uiteindelijk met behulp van schepen of kleine bootjes het drugstransport naar Europa zou worden voortgezet.

De PF is er achter gekomen dat de criminele organisatie actief is in circa 30 landen, waaronder Suriname, Nederland, de VS, Spanje, Angola, Nigeria, Zuid-Afrika, China, Aruba en Paraguay. Er wordt door de bende een modus operandi gehanteerd, waarbij het verboden spul in containers, schepen en verkeersvliegtuigen wordt vervoerd, alsook wordt verstopt in dergelijke vliegtuigen.

Tijdens de charge 'Operação Águas Profundas' werden vrijdagavond 250 agenten van de PF en 25 functionarissen van de belastingdienst Receita Federal ingezet, in zeven staten tien arrestatiebevelen uitgevaardigd, tientallen huiszoekingen gedaan en belangwekkend bewijsmateriaal in beslag genomen.

De ambitieuze drugsbende had een weekomzet van ongeveer US$ 2,2 miljoen en bezat voor ruim US$ 45 miljoen aan giraal kapitaal en onroe-rend goed waaronder huizen, boerderijen, hotels en voertuigen. Inmiddels zijn de bankrekeningen geblokkeerd en diverse bendeleden gearresteerd, maar de bendeleider Henry de Jesus Lopez Londoño, hoofd van 'Los Urabeños', werd niet in zijn luxe villa in Região Metropolitana de Goiás aangetroffen.

Het is al eerder bekend geworden dat de zoon van president Bouterse, Dino Bouterse, een belangrijke rol speelde in internationale drugszaken. Met de aanhouding van Dino Bouterse door de Amerikaanse politie is een belangrijke kopstuk van de Surinaamse drugswereld uitgeschakeld. Echter zijn er nog altijd leden van het netwerk in Suriname actief en vermoed wordt dat deze leden bescherming en privileges genieten van hoge functionarissen die door de president zijn geaccommodeerd.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  /No Spang / Fos Network

27-05-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics