Nickerie.Net, vrijdag 06 juni 2014


Nickerie alert voor mogelijke uitbraak Chikungunya-virus

Nickerie - De verantwoordelijke autoriteiten zijn alert voor een mogelijke uitbraak van de Chikungunya-virus in het district Nickerie. Dit hebben de PAHO, het BOG en het Lokaal Bestuur gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De ziekte, die wordt overgebracht door de Aedes aegypti mskiet, gaat gepaard met veel pijn en huiduitslag. Vooral de mogelijke broedplaatsen van deze gevaarlijke muskiet moeten daarom bestreden en zelfs voorkomen worden.

Het BOG en de PAHO hebben op verschillende plaatsen in Nickerie muskietenvangers geplaatst om het geheel te monitoren. Naar verluidt houdt deze muskiet zich voornamelijk op in stedelijke gebieden en legt haar eitjes in vooral schoon water.

De Chikungunya virus verspreidt zich sedert december 2013 in het Caribische gebied met nog recente gevallen in onze buurlanden Guyana en Frans Guyana.


Nickerie.net extra:

Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt. Normaal is de ziekte niet dodelijk.

De benaming is afkomstig van het makonde-woord voor "wat krombuigt", daarmee verwijzend naar de artritis-symptomen. Het virus werd voor het eerst vastgesteld in 1955 in het tegenwoordige Tanzania, naar aanleiding van een uitbraak van het virus in 1952/1953. Overigens wordt soms ten onrechte gesuggereerd dat de naam uit het Swahili afkomstig is.

Het virus kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). De diagnose kan gesteld worden op basis van een serologische test ontwikkeld door de Universiteit van Malaya te Kuala Lumpur in MaleisiŽ.

Symptomen

Incubatieperiode varieert van 2-7 dagen. Het is een zelflimiterende ziekte. Een deel van de patiŽnten heeft persisterende gewrichtsklachten (12% na 3 jaar). De incubatietijd van deze ziekte is ongeveer 2 tot 3 dagen. De eerste symptomen zijn koorts en heel erge pijn in de gewrichten, welke gecompliceerd kunnen worden door rillingen, ernstige hoofdpijn, fotofobie, anorexie, een rood oog, misselijkheid en buikpijn. De pijn in de gewrichten zit voornamelijk in de kleine gewrichtjes van de handen, polsen, enkels en voeten. Als de koorts zakt (wat na 2 tot 3 dagen gebeurt) kan er bij sommige mensen een huiduitslag (maculopapulair) worden waargenomen. Deze uitslag is vaak het ergste op de romp en op de extremiteiten, en kan afbladderen. PetechieŽn (puntbloedingen) worden zelden waargenomen, en sommige patiŽnten ontwikkelen een leukopenie. Epistaxis (bloedneuzen) zijn niet ongewoon.

Het herstel kan weken in beslag nemen, en sommige oudere patiŽnten blijven last houden van stijfheid en pijn in hun gewrichten voor enkele jaren (met name HLA-B27-patiŽnten lopen hier een verhoogd risico op).

Preventie

Een vaccin op basis van een levend, verzwakt virus is in ontwikkeling. Dit vaccin moest echter anno 2007 nog verder worden getest voordat het in mensen kan worden toegepast. In februari 2009 werd bekend dat wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit samen met de farmaceutische industrie een vaccin proberen te ontwikkelen. Voor dit ontwikkelingsproject was 2,3 miljoen euro uitgetrokken. Naar verwachting zou het project in 2012 beschikbaar moeten zijn.

Zonder een vaccin is de meest effectieve preventiemethode dan ook gericht op het voorkomen van besmetting door de mug. Insmeren met DEET (anti-muggenzalf) en het dragen van beschermende kleding en het slapen onder een klamboe wordt aangeraden. Ook overdag moet opgelet worden, omdat deze mug niet alleen in het donker actief is.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor de ziekte, waardoor de behandeling louter bestaat uit symptomatische behandeling: ontstekingsremmers en pijnstillers. Wel is onderzoek gedaan naar chloroquine als een potentieel middel.

Voorkomen

Er zijn drie genotypen van het virus. Een west-Afrikaanse, een centraal/oost-Afrikaanse en een Aziatische variant. Anders dan soms gesuggereerd wordt, wordt Europa getroffen door de centraal/oost-Afrikaanse variant.

In 2007 werd vooral de deelstaat Kerala zwaar getroffen, met naar schatting een miljoen mensen die aan de ziekte leden. Ook werden verschillende eilanden in de Indische Oceaan getroffen door het virus. In 2006 werd met name het Frans Rťunion zwaar getroffen. Naar schatting werd toen 1/3 van de bevolking aangedaan. Ook werd in 2006 het virus in Sri Lanka gesignaleerd, mogelijk als gevolg van vluchtelingen uit Zuid-India.

In 2007 werd het virus voor het eerst buiten de tropen in Noord-ItaliŽ gesignaleerd. Voorafgaand aan 2007 waren besmettingen in Europa vooral incidentieel als gevolg van reizigers die besmet terugkeerden, maar in augustus 2007 brak rond Ravenna in ItaliŽ de eerste epidemie van het chikungunya-virus uit. Hierbij raakten tussen de 160 en 200 mensen besmet, waarvan er elf in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en ťťn persoon overleed. Volgens de BBC was het dodelijke slachtoffer een vrouw van 83 met reeds onderliggende medische problemen. Begin 2009 bleken er in Europa vooral in Frankrijk en ItaliŽ reeds honderden personen de ziekte te hebben opgelopen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /GFC / BIC Nickerie / Wiki

06-06-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics