Nickerie.Net, dinsdag 15 juli 2014


Wederom landbouwvliegtuig neergestort

PARAMARIBO - De piloot Glenn Nithoer kwam afgelopen vrijdag met de schrik vrij toen een landbouwvliegtuig van de vliegmaatschappij Eagle Air Service (EAS) neerstortte. Het ongeluk deed zich voor in de Groot- Henarpolder in het landbouwgebied dat bekend staat als La Beni, waar voornamelijk aan de rijstteelt wordt gedaan. De piloot was bezig met het vliegtuig bespuitingen uit te voeren in voornoemd gebied toen er op een gegeven moment wat begon te haperen aan het toestel. Sinds de oprichting van EAS in 2009 is dit de derde keer dat één van haar toestellen verongelukte.

In juni 2009 en november 2010 stortte ook een landbouwvliegtuig van EAS neer tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Hoewel de ongelukken altijd door de waakhond van het vlieggebeuren in Suriname, de Civil Authorities Suriname of Aviation Service (Casas) worden onderzocht is het resultaat van de vorige ongelukken altijd uitgebleven.

Van de gewestelijke politiecommandant van Nickerie in regio West, Stanley Benschop die de informatie bevestigde, wordt vernomen dat de schade aan het toestel aanzienlijk is. Benschop zegt dat leden manschappen van Casas dezelfde dag nog zijn afgereisd om samen met de recherche van Nickerie een onderzoek te starten naar de mogelijke oorzaak in het gebied waar het ongeluk is gebeurd.

Ook het Openbaar Ministerie is hiervan in kennis gesteld. In de afgelopen vijf jaren hebben landbouwvliegtuigen vaker een noodlanding moeten maken of zijn neergestort. Behalve de drie ongelukken van EAS in 2009, 2010 en van afgelopen vrijdag, is in juli 2012 ook een landbouwkist van de Coronie Aero Farmers neergestort.

In december 2012 en februari en december 2013 maakten ook drie kisten van Suriname Sky Farmers (SSK), Suriname's oudste maatschappij voor landbouwvliegtuigen, een noodlanding of schoten van de baan. In alle gevallen werden er geen persoonlijke ongelukken geregistreerd en kwamen de piloten met de schrik vrij. Het gaat om landbouwvliegtuigen van het merk Agro Cat die sterk verouderd zijn en uit de jaren 50 van de vorige eeuw dateren.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

14-07-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics