Nickerie.Net, dinsdag 12 augustus 2014


In 4 dagen totaal 227 lijkkisten overgevlogen naar Nederland

In de afgelopen 4 dagen zijn in totaal 227 lijkkisten met de lichamen en lichaamsdelen van de slachtoffers van de rampvlucht MH17 overgevlogen naar Nederland. Zaterdag zijn 38 kisten aangekomen uit Kharkov. Voorlopig zijn dit de laatste kisten die zijn vervoerd. Er zijn geen nieuwe vluchten vanuit Oekraïne gepland.

fd1ba2394306f6239d3da8de192ac2b7.jpg___1onbedekt_mh17_.jpgDe roep om de rampplek te beveiligen klinkt steeds luider. Overal liggen nog de bezittingen van de slachtoffers van rampvlucht MH17. (Foto: AFP)

Elke lading is in de afgelopen vier dagen met dezelfde waardigheid en respect behandeld. Er waren steeds ceremoniën bij de aankomst van de stoffelijke resten op de luchthaven Eindhoven. In een colonne lijkwagens worden de stoffelijke resten vervoerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De identificatie vindt in deze kazerne plaats.

Ongeveer 350 nabestaanden hebben de aankomst van de laatste lijkkisten aanschouwd. Het aantal kisten geeft evenwel niet het aantal slachtoffers weer. In een kist kunnen de lichaamsdelen van meerder mensen zitten. De vliegramp van donderdag 17 juli heeft 298 levens geëist.

Op de eerste vlucht op woensdag zijn 40 kisten naar Nederland overgebracht, donderdag volgenden er 74, vrijdag waren dat er 75 en zaterdag 38.

Meer stoffelijke resten

Intussen hebben Australische onderzoekers op de rampplek gisteren nog onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers. De Australische premier Tony Abbott heeft dat vandaag tijdens een persconferentie gezegd. De vondst maakt volgens hem precies duidelijk waarom er een missie naar het gebied moet om de plek van de ramp te beveiligen.

"Overduidelijk zijn er nog onbedekte lichamen in het gebied", aldus de premier. "De aanwezigheid van nog niet geborgen resten maakt het belangrijker dan ooit dat er een internationaal team naar de rampplek gaat om de resten te bergen, om te helpen bij onderzoeken en om recht te krijgen voor de slachtoffers en hun geliefden", aldus Abbott.

"Elke dag dat de rampplek niet is beveiligd, vindt er meer verstoring plaats en staan de resten bloot aan het vernietigende werk van de zomer, dieren, gerommel et cetera."

Eerder meldde de Duitse openbare omroep ZDF dat er in Oost-Oekraïne in de omgeving van de crashplaats grote brokstukken van de Maleisische Boeing 777-200 waren teruggevonden. Het laatst gevonden deel van de romp in een bos is vijf tot zes meter lang, aldus een ZDF-correspondent. In dit stuk van het vliegtuig zouden nog enkele lijken zijn gevonden. In de omliggende velden liggen nog steeds koffers en andere bezittingen van de 298 mensen aan boord.

Nickerie.Net extra

(Fotografie Akhiel Mahabier)

 

 

 

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NSS

23-07-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics