Nickerie.Net, dinsdag 26 augustus 2014


Proces Dino Bouterse kan vuurwerk opleveren

door John van den Heuvel (Telegraaf)

Dino liet zich tijdens de gesprekken met de undercoveragenten ontvallen zelf een greep naar de macht in Suriname te willen doen. Hij zou zelfs een aanslag op zijn vader voorbereiden. Het is deze week alweer een jaar geleden dat Dino Bouterse, zoon van de president van Suriname, werd gearresteerd. De Amerikaanse politie had in Panama een val opgezet omdat Bouterse betrokken zou zijn bij handel in verboden wapens. Dino was in Midden-Amerika om afspraken te maken over een netwerk voor illegale wapenhandel voor terreurorganisatie Hezbollah. De samenkomst was echter opgezet door undercoveragenten, die Bouterse in de boeien lieten slaan. Dat was vooral in Suriname en de VS groot nieuws, maar mijn aandacht werd er ook door getrokken omdat ik de criminele handel en wandel van Desi Bouterse al sinds begin jaren negentig op de voet volg.

Dino Bouterse, geboeid in het vliegtuig van Panama naar de VS

Al in 1996 kwam ik er dankzij een Surinaamse informant achter hoezeer Bouterse zijn zoon Dino toen al betrok bij zijn misdaadpraktijken. In de jungle van Suriname ruilde Dino wapentuig dat hij roofde uit depots van het leger tegen cocaïne van de Colombiaanse terreurorganisatie FARC. In dezelfde periode werd Dino in zijn land verdacht van het laten verdwijnen van drie Brazilianen en het plegen van een ripdeal. Toen de zaak voor de rechter kwam, trokken de getuigen hun verklaring in. In 2002 werd de zoon van Bouterse verdacht van diefstal van negentien AK-47 machinegeweren en eenenvijftig pistolen uit het magazijn van de Surinaamse inlichtingendienst. Een jaar later werd hij met vals paspoort op Curaçao gearresteerd. Opnieuw trokken belangrijke getuigen hun verklaring in waardoor hij werd vrijgesproken. Hetzelfde jaar werd Dino weer opgepakt voor wapenhandel en drugshandel. Zijn door papa Bouterse ingehuurde advocaat Irwin Kanhai kreeg hem dit keer niet ongeschonden door het proces. De Surinaamse rechter legde acht jaar cel op, waarvan hij er opmerkelijk genoeg maar drie uitzat.

Kort nadat Desi Bouterse was geïnaugureerd tot president, benoemde hij Dino tot de leider van de zwaarbewapende Counter Terreur Unit (CTU), een omstreden politieorganisatie die volgens Bouterse terrorisme in Suriname moet bestrijden. In werkelijkheid fungeert het clubje als een soort privélegertje voor de president. In hoeverre was vader op de hoogte van de feiten waarvan Dino Bouterse nu wordt verdacht? Over het antwoord zijn de meningen verdeeld. De laatste jaren zou de relatie tussen vader en zoon vertroebeld zijn geraakt. Hoewel de Surinaamse staat nog wel opdraait voor de peperdure rekeningen van New Yorkse advocaten, heeft Desi de geldkraan naar de vier vrouwen van Dino dichtgedraaid. De dames staan er bij de verzorging van Dino’s dertien kinderen voorlopig alleen voor.

Dan is er nog een brisant, door Amerikaanse inlichtingendiensten gevoed gerucht dat Dino zich tijdens de gesprekken met de undercoveragenten liet ontvallen zelf een greep naar de macht in Suriname te willen doen. Hij zou zelfs een aanslag op zijn vader voorbereiden. Waar of niet waar, het proces over twee maanden in New York kon wel eens veel vuurwerk opleveren. De strafzaak komt Desi in ieder geval slecht uit. Het komend halfjaar strijdt hij met zijn concurrenten Ronnie Brunswijk en Chan Santhoki om het presidentschap voor de komende vier jaar. Als hij die strijd verliest, is Bouterse niet alleen zijn zoon kwijt, maar ook zijn diplomatieke onschendbaarheid. Desi’s problemen beginnen dan pas echt. Reacties of tips? Mail naar: jvdheuvel@telegraaf.nl

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Telegraaf / Fos Network 25-08-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics