Nickerie.Net, dinsdag 26 augustus 2014


Strafproces Dino Bouterse definitief van start

NEW YORK - De New Yorkse rechter Shira Scheindlin heeft bepaald dat het langverwachte proces tegen de wegens drugshandel en terrorisme aangeklaagde Dino Bouterse op 6 oktober van start gaat. Dit is maandag door de De Volkskrant gemeld. Het is vrijdag aanstaande precies een jaar geleden dat Dino, opgepakt in Panama, voorgeleid werd in New York. In het afgelopen jaar verscheen hij voor het Hooggerechtshof en hoewel hij ‘not guilty’ pleitte tegen de aanklacht, werd bepaald dat hij verder vervolgd wordt. De Amerikanen kennen trouwens zogeheten Trial Courts, rechtbanken in eerste instantie, waarbij er geen jury aan te pas komt.

Dino Bouterse, geboeid in het vliegtuig van Panama naar USA.

 Voorts werd in de voorbije maanden door de aanklagers bewijsmateriaal aangedragen, terwijl de verdediging van de presidentszoon bezwaren indienden. Scheindlin nam haar besluit eind juli, maar dat werd nu pas bekend. ‘De selectie van de jury zal de eerste dagen in beslag nemen’, zegt Jose Maria Arrufat Gracia, advocaat van Dino.

De jury zal voorts niet geconfronteerd worden met onrechtmatig bewijs, daar het bewijsmateriaal wordt gefilterd. De in het geheim opgenomen video’s waarin Dino zegt coke naar de VS te willen sturen, zullen echter ongetwijfeld wel worden vertoond, daar die de kern van het bewijs vormen.

‘Als we het geld hebben ontvangen, kunnen we de cocaïne sturen’, zei Bouterse junior in zijn overheidskantoor in Paramaribo. Ook stemde hij in met het toelaten tot Suriname van Hezbollah-strijders, die aanslagen in de VS moesten plegen. Het ziet er tevens naar uit dat via een rogatoire commissie een getuigenverhoor van Dino’s kompaan Edmund Muntslag zal worden uitgevoerd op Trinidad.

Er zijn overigens maar liefst vier New Yorkse advocaten, van verschillende kantoren, die door president Desiré Bouterse zijn ingehuurd ter voorkoming dat zoonlief levenslang in een Amerikaanse cel verdwijnt. Het aantal advocaten wordt binnen de juridische wereld overigens als een zwakteoffensief beschouwd en ook vraagt men zich in gemoede af of de Staat deze peperdure juristen mede vergoed.

De in het geheim opgenomen video’s, waarin Dino zegt coke naar de VS te willen sturen, zullen voorts dienen als de kern van de bewijsmateriaal.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/No Spang/Fos Network 26-08-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics