Nickerie.Net, maandag 08 september 2014


“Brood en Spelen”, voor het Surinaamse volk

De afgelopen vier jaren (vanaf 2010) krijg ik het gevoel dat de regering bezig is een zodanige media-propaganda te voeren en het volk zodanig te indoctrineren met hun sapzoetig verhaal dat hun denkvermogen tot nul gereduceerd wordt. Grote groepen Surinamers zijn aangesloten op internet; deze Surinamers volgen de internationale ontwikkelingen op de voet; deze Surinamers hebben genoeg verstand om zaken rationeel te beoordelen. Wij hebben een cultuur van anderen overgenomen. De slaven die in Suriname kwamen waren geen christenen. In de loop der tijden zijn de meeste slaven en hun nakomelingen gekerstend. Ook grote groepen immigranten (Chinezen, Hindostanen en Chinezen) zijn in Suriname gekerstend. Het Christendom is een wereldgodsdienst en ook niet christenen vieren in Suriname het kerstfeest. Goede dingen moeten wij overnemen. Met kerst en afsluiting van het jaar geven gegoede burgers aan hun medewerkers, aan hun vrienden, aan hun buren een pakket als teken van vriendschap. Deze goede traditie moet voorgezet worden.

Regeringswoordvoerder en anderen delen pakketten uit

Afgelopen jaar heeft de regeringswoordvoerder met een grote wagen en enkele medewerkers het veld ingetrokken om pakketten te geven aan arme mensen. Waar is de nationale trots van het Surinaamse volk? Zijn wij “bedelaars” geworden? Onlangs hoorde ik via de media dat een meneer 22.000 schoolpakketten gaat uitdelen.

Zijn de trotse Surinamers niet in staat, ondanks de verhoging van de kinderbijslag, zelfs schoolbenodigdheden voor hun kinderen aan te schaffen. Door de ontwaarding van de Surinaamse munt met 20% heeft men dit volk armer gemaakt. Een arm volk is makkelijk te bespelen met een pakket. Dit land is al 39 jaar zelfstandig.

Wat hebben wij met ons allen in die 39 jaren van dit land gemaakt. In de jaren na 1980 hebben wij in rijen moeten staan om aan suiker, blom, uien, aardappelen en knoflook te kopen. Laten wij kijken of dit Surinaamse volk hun ziel op 25 mei 2015 gaat verkopen voor een pakket.

Perschef van Obama met pakketten?

In de Verenigde Staten van Amerika zijn miljoenen mensen die onder de armoedegrens leven. Stel je voor dat de perschef van de gezaghebbende wereldleider Barack Obama naar de arme mensen van Harlem, Ohio, Virginia, Brooklyn en Washington zou gaan om hen een pakket te geven. De president van VS zou zeker aangesproken worden. Zou dit gebeuren in de VS, dan zouden de autoriteiten in dat land zich afvragen of wij terug zijn naar het Oude Romeinse Rijk van ruim 2000 jaren terug.

Brood en Spelen in het Romeinse Rijk. Brood en spelen betekent letterlijk “eten en amusement”. Het wordt vaak gebruikt in de betekenis “datgene waarmee het volk tevreden wordt gehouden”.

Deze uitdrukking gaat terug op het Latijn; het is een vertaling van panem et circenses. De Romeinse schrijver Juvenalis (ca. 60-140 n.Chr.) is de bedenker ervan. “Gratis voedseluitdelingen en gratis voorstellingen in het circus of amfitheater waren het enige waarnaar het Romeinse volk in de keizertijd verlangde. Verscheidene keizers gaven aan deze wens graag gehoor om het volk rustig te houden.”

Juvenalis gebruikte de term brood en spelen sarcastisch: hij wilde ermee aangeven dat het Romeinse volk oogkleppen op had voor het verval van het Romeinse Rijk. Zolang er maar brood werd uitgedeeld en spelen werden georganiseerd, was het volk tevreden, en keek het niet verder dan zijn neus lang was. In 71 v.Chr. werd al

begonnen met het gratis uitdelen van brood, omdat de kosten voor het levensonderhoud in Rome voor veel mensen te hoog waren en er een hongersnood dreigde. De spelen die georganiseerd werden, waren paarden- en wagenrennen, vaak afgewisseld met demonstraties van rijkunst, worstelwedstrijden en bloedige gevechten tussen mens en dier.

Geschiedenis herhaalt zich

Ruim 2000 jaar terug hebben de Romeinse leiders succes geboekt met ” brood en spelen”. Ook Surinaamse politieke leiders willen dezelfde tactiek gebruiken om de ziel van kiezer te “kopen” met pakketten. Men zegt vaak de dat de geschiedenis zich herhaalt. De corrupte Romeinse machthebbers hebben succes gehad, en onze politieke leiders denken dat zij op deze goedkope manier ook succes kunnen boeken.

Tot 25 mei 2015 gaan de machthebbers alles doen om op de gevoelens van de arme kiezers in te spelen met de filosofie in hun achterhoofd dat deze mensen op hun politieke partijen gaan stemmen. Met moet in deze contemporaine periode juist het volk leren om geen vis van anderen te accepteren, maar zelf de vis te vangen. Wil men op deze goedkope, verfoeilijke en verderfelijke wijze ‘Change’ brengen in de republiek Suriname.

Oproep aan het Surinaamse volk

Het Surinaamse volk moet zich niet laten pakken door wie dan ook. Wij zijn in 1949, 1951, 1955, 1958, 1963, 1967, 1969, 1973, 1977 naar de stembus geweest.

Na de militaire periode hebben de kiezers in 1987, 1991, 1996, 2000 2005 en 2010 wederom hum stem uitgebracht. Laten wij in 2015 leiders kiezen die nationaal en internationaal een goede naam hebben; laten wij in 2015 leiders kiezen die niet veroordeeld zijn voor drugs; laten wij in 2015 leiders kiezen die in alle delen van de wereld kunnen begeven; laten wij als trotse Surinamers leiders kiezen die het imago van Suriname alleen maar kunnen opvijzelen. In 2015 verdient dit volk, na 40 jaar onafhankelijkheid, Azaadi, mardeka fatsoenlijke en beschaafde leiders.

Hardeo Ramadhin

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Ingezonden 08-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics