Nickerie.Net, vrijdag 26 september 2014


Bouterse met hangende poten terug bij Nederland

Paramaribo "Suriname zal op korte termijn over gaan tot de voordracht van een Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur in Den Haag". Dit betekent dat Suriname en Nederland binnenkort weer een ambassadeur in de respectieve landen hebben. Dit maakt het ministerie van Buitenlandse zaken (Buza) bekend naar aanleiding van de gesprekken tussen de ministers Winston Lackin en Frans Timmermans van Nederland donderdag in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Surinaamse regering onder leiding van Desi Bouterse heeft  continu geprobeerd anti-Nederlandse sentimenten te creëren. Zijn pogingen om bij schurkenstaten zoals Venezuela en Equatoriaal Nieuw-Guinee nieuwe ontwikkelingsbanden aan te knopen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Keer op keer is gebleken dat Suriname uiteindelijke toch bij Nederland moest aankloppen voor technische en zakelijke hulp.

In het persbericht bevestigt Buza dat het besluit op 8 september is genomen om de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman als ambassadeur in Suriname te erkennen. De Nederlandse regering heeft in december 2013 het verzoek tot erkenning van Noorman gedaan. Buza heeft nog niet bekend gemaakt wie Suriname in Den Haag zal vertegenwoordigen. Momenteel is Lucretia Redan de zaakgelastigde.

Tijdens het gesprek heeft Timmermans aangegeven dat hij in zijn nieuwe functie als Commissaris van de Europese Unie graag een bezoek brengt aan Suriname. Lakin heeft hier positief op gereageerd.

De diplomatieke banden tussen Suriname en Nederland zijn sinds de aanname van de amnestiewet in april 2012 verder verstoord. Timmermans heeft sinds zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt hier verandering in te willen brengen.

Veroordeling Bouterse blijft overeind

Dat Bouterse zijn straf moet uitzitten voor veroordeling wegens drughandel, blijft overeind. Amerika wordt nu voor het criminele netwerk van Bouterse steeds meer als de grote vijand gezien. De zoon van Bouterse, Dino Bouterse, is reeds aangehouden door Amerika en riskeert tientallen  jaren gevangenisstraf. Met spanning wordt gewacht op getuigenverklaringen van de reeds in Amerika gevangengehouden Guyanese topcrimineel Roger Khan. Het is niet uitgesloten dat bij zijn verklaring hij de drugshandelsrelatie met Bouterse gaat bevestigen. In deze relatie werden de gesprekken deels gefaciliteerd door de Nickeriaanse NDP-parlementarier Rashied D. Er zijn inmiddels geruchten opgedoken dat een andere Surinaamse zakenpartner van Bouterse bij de Amerikanen op scherp staat wegens grootschalige witwaspraktijken. Het zou gaan om een zekere Dilip S. die zich ook in politiek verband heeft aangesloten bij Bouterse. De geruchten zijn afgelopen weken verder versterkt toen deze persoon als delegatieleider van de Surinaamse energiecommissie gesprekken met de top van Alcoa niet in Amerika, maar in Nederland voerde uit angst voor arrestatie in Amerika.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /No Spang / Fos Network (ingezonden) 25-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics