Nickerie.Net, donderdag 09 oktober 2014


NPS-voorzitter: Regering plaatst tijdbom onder samenleving

"De regering plaatst een grote tijdbom onder de samenleving door ondanks alles haar wil voor participatie in de Surgold/Newmont goudoperatie door te drukken via Staatsolie. Het is niet haalbaar gebleken voor de regering om rechtstreeks deel te nemen in de goudmijn, waardoor nu onze belangrijkste inkomstenbron in gevaar komt."

56facb6801f5400b53ef2a601479e2e3.jpg___rusland_nps_kandidaat.jpgNPS-voorzitter Gregory Rusland

Zo reageert Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) en oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, tegenover Starnieuws. Hij geeft aan dat er steeds gewaarschuwd was dat de overheid niet uitgerust is om een dergelijke operatie te organiseren en begeleiden. "Nu is deze bewering werkelijkheid gebleken. Dat nu Staatsolie wordt ingezet om NV2, die zal moeten participeren in de goudovereenkomst met New Mont (Surgold), over te nemen, brengt met zich mee dat de regering de druk op het staatsbedrijf verder verhoogt", meent Rusland.

In de afgelopen jaren is er een beleid gevoerd, waarbij Staatsolie heel voorzichtig is beheerd vanuit de Staat om de olieproductie in Suriname niet in gevaar te brengen en de inkomsten te maximaliseren, stelt Rusland. Hij wijst er op dat Staatsolie uitgebreider is ingegaan op de intentie die bestond voor ontwikkeling van ethanol in Wageningen, waarmee heel veel geld gemoeid gaat en nu zal het bedrijf verantwoordelijk zijn voor het Surinaamse aandeel als stille vennoot in de Surgold operatie.

Ontvangsten nemen af Rusland geeft aan dat het bij het huidige model natuurlijk goed kan aflopen als de prijs van goud aantrekt, maar bij het verslechteren van de situatie in de internationale goudsector, zoals nu het geval is, de ontwikkeling van Staatsolie geremd zal worden en de inkomsten in gevaar komen. Dat zou betekenen dat de uitgaven van de Staat onder nog grotere druk komen te staan dan nu het geval is en de overheid nog minder aan haar betaalverplichtingen kan voldoen.

"De overheidsafdrachten van Staatsolie nemen nu reeds af van ruim US$ 295 miljoen in 2013 naar circa 270 miljoen in 2014. Netto zal de overheid nog minder ontvangen, US$ 193 miljoen in 2013 naar US$ 67 miljoen in 2014. Dit vanwege de toename van energieproductie bij EBS en dus grotere olie subsidies vanuit de overheid in 2014 vergeleken met 2013. De overheid betaalt ook de rekening voor de geleverde energie vanuit Staatsolie Power Maatschappij aan de EBS", stelt Rusland.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /NSS 09-10-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics