Nickerie.Net, maandag 13 oktober 2014


Caribische regio moet zich richten op gewasontwikkeling

Minister Soeresh Algoe is bij de afsluiting van de CWA en Safe persoonlijk langs de deelnemende bedrijven geweest. Caribische landen moeten werken aan gewasontwikkeling. Dat is een algemeen gedragen conclusie van de twaalf landen die hebben deelgenomen aan de Caribbean Week of Agriculture (CWA). Als onderdeel van de 13de CWA is de ‘Suriname Agriculture & Food Event (Safe) gehouden.

93068a6712eb09a44091f80f62ff7305.jpg___algoe_afsl_cwa.jpgIn Suriname zijn we al bezig met gewasontwikkeling, waar we moeten er prioriteit aan geven, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) evaluerend over de CWA en Safe. “We gaan de richting op waarbij we verschillende variëteiten proberen om de kwaliteit te verhogen.” Hij is zeer tevreden over het evenement waarvan hij als LVV-topman gastheer was. De bewindsman benadrukt dat het er bij hem in de eerste plaats niet gaat om de export, maar om stimulering van de lokale productie, om productvervanging en verminderde import van landbouwproducten.

Ofschoon de CWA heel compact was opgezet met workshops, meetings, bedrijfsbezoeken en seminars, is het gelukt, zucht een vermoeide maar tevreden Algoe. Zelf heeft hij vruchtbare bilaterale besprekingen gevoerd met zijn collega’s van de regio. “Transport blijft het grootste probleem in de regio.” De bewindsman vindt dat Surinaamse ondernemers hierop moeten inspelen en de verschillende eilanden moeten bezoeken. Daarna zouden ze kunnen besluiten te investeren in lucht-en watertransport. Een andere belangrijke factor is handel en industrie, zegt Algoe. “We hebben de afnemers in contact gebracht met de stakeholders. De overheid heeft in deze een faciliterende rol.” Over de voortvloeiende resultaten van dit Caribisch Agrarisch Evenement voor Suriname, wil de bewindsman in dit stadium niet verder uitweiden. Hij is wel van plan om spijkers met koppen te slaan met de mogelijkheden die zich hebben aangediend.

Sommige eilanden kunnen geen kip kweken, legt Algoe uit. “Gezamenlijk zouden we kunnen bekijken, hoe we dat onderling in het Caribisch Gebied kunnen opvangen.” Zo moet er volgens hem ook gericht aan research worden gedaan. Als Suriname bijvoorbeeld broccoli wil gaan telen, moeten we daar research op laten doen. Welke variëteiten gedijen het best en hoe moet dat allemaal in zijn werk gaan, stelt Algoe. “Voor mij is op dit moment belangrijk welke variëteit we kunnen gebruiken om de beste kwaliteit te halen. Hoe kan ik exporteren zodat onze mensen, de landbouwers betere inkomsten hebben. Hoe voeren we de kwaliteit en productie op.”

In totaal hebben zo’n 120 bedrijven deelgenomen aan de CWA en Safe. Het thema heeft zich geconcentreerd rond de gezinslandbouw. Het evenement is gehouden van 8 tot en met 12 oktober op het beursterrein van de KKF.

Copyright:

Nickerie.Net /NSS 13-10-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics