Nickerie.Net, woensdag 15 oktober 2014


Leakat Mahawatkhan: ‘Moet Bouterse geen pyjama aan nu?’

Rijstproducent Leakat Mahawatkhan feliciteert president Desi Bouterse met zijn 69ste verjaardag. Maar tegelijkertijd stelt hij de volgende vraag: ‘Moet president Desi Bouterse geen pyjama aantrekken nu?’. ‘Toen oud-president Ronald Venetiaan zijn verjaardagen herdacht, had Bouterse – toen in de oppositie – altijd commentaar. Hij maakte een keer zelfs de uitspraak dat het tijd is geworden voor Venetiaan om zich in een pyjama te gaan kleden.’ Mahawatkhan meent dat Bouterse waarschijnlijk vergeten was dat wanneer hij in de lucht zou spugen, het op den duur op zijn gezicht zou vallen ‘en nergens anders’.

http://www.nickerie.net/News2010/2010-01-18%20-%20Mahawatkhan-Liakat.jpgRijstproducent Leakat Mahawatkhan (Fotografie Akhiel Mahabier)

Bouterse heeft er geen geheim van gemaakt dat hij nog een termijn als president wil aanzitten. ‘Dan leunt hij tegen de 70’, zegt Mahawatkhan. De rijstproducent stelt eveneens de vraag of Bouterse het waard is om nog een termijn als president aan te zitten. ‘Als hij goede intenties heeft, dan heb ik er helemaal geen moeite mee. Maar hij moet het land niet verder in de verdoemenis helpen brengen.’ Mahawatkhan geeft de schuld niet zozeer aan Bouterse. ‘Het zijn de mensen rondom hem, die hem verkeerd inlichten en hem op een dwaalspoor brengen ten eigen voordele. Het betreft allemaal personen die de AOV-gerechtigde leeftijd reeds hebben gepasseerd en afkomstig zijn van de revolutionaire periode.’

Volgens Mahawatkhan vond Bouterse Venetiaan te oud toen die leiding gaf aan de regering. ‘Nu zit Bouterse in hetzelfde bootje, maar hij vindt zichzelf niet oud. De kritiek ging niet zozeer om de leeftijd, maar de wens en drang om zelf in de regering te zitten’, stelt de rijstmagnaat. ‘Want hij kon Venetiaan op geen enkel vlak bekritiseren, dus bleef hij hem maar afmaken op grond van zijn leeftijd.’ Mahawatkhan weet dat Bouterse, toen hij in de oppositie was, altijd een felle tegenstander was van personen op oudere leeftijd in de regering. ‘Wel, nu is het zijn regering, hij heeft een meerderheid in het parlement, laat hij dan een wet aannemen dat personen boven de 65 jaar geen politieke functies krijgen of uit de politiek moeten stappen’, daagt hij Bouterse uit.

Mahawatkhan, die nog geen 65 is, is persoonlijk voorstaander van dat personen niet beoordeeld worden op grond van hun leeftijd. ‘Het hangt niet van je leeftijd af, maar van je conditie. Als je je fysiek sterk voelt, je hebt de condities en je lijdt niet aan de ziekte van Alzheimer, dan moet er geen probleem zijn.’ Hij is van oordeel dat jongeren ‘tegenwoordig geen respect hebben voor oudere personen’. ‘Ze vergeten dat ook zij op een dag oud zullen worden.’

Asha Gajadien-Bhagwat

right:

Nickerie.Net / DBS 14-10-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics