Nickerie.Net, maandag 27 oktober 2014


Boeren wachten nog steeds op compensatie overheid

Landbouwers zitten met hun handen in het haar. De beloofde compensatie van SRD 480 per hectare blijft nog steeds uit. De boeren hebben het geld nog steeds niet ontvangen waardoor het landbouwproces vertraagd wordt, deelt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), mee aan Starnieuws.

Volgens Oemraw brengt het niet uitbetalen van het geld veel problemen met zich mee. De boeren zullen hun hypotheek niet kunnen aflossen, waardoor ze problemen met de banken krijgen. “Veel boeren hebben al een deurwaardersexploot ontvangen, omdat hun machines op de veiling zullen belanden. Daarnaast worden van bepaalde boeren hun oogst door de bank in beslag genomen. Ook moeten zij de deurwaarderskosten betalen. Wij willen daarom een gesprek hebben met de Surinaamse Bankiersvereniging, zodat wij een middenweg kunnen bewandelen en tot oplossing kunnen geraken”, stelt Oemraw.

Jairoep Soekha, landbouwer, beplant 70 hectare te Wageningen. Ook hij kan zijn schulden niet aflossen. Aan Starnieuws zegt hij dat zijn machines bijna op de veiling zijn beland. Hij moet nog een groot deel van zijn oogst binnenhalen. Volgens Soekha heeft het landbouwgebied te Wageningen vaker te kampen met irrigatiewater.

Ook landbouwer Mukeshwar Bharos wacht op de compensatiegelden van de overheid. Hij vindt dat er veel vertraging optreedt en dat veel werk dan achter loopt, terwijl er steeds een inzaaiperiode bekendgemaakt wordt. Bharos heeft 60 hectare te Clara- en Nanipolder ingezaaid. Tenslotte benadrukte Oemraw dat die SRD 480 een verschil compensatie is, omdat de opkoopprijs veel te laag is. Minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij had beloofd dat de uitbetaling binnen enkele dagen zou plaatsvinden.

Wanita Ramnath

Copyright:

Nickerie.Net /NSS 27-10-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics