Nickerie.Net, maandag 03 november 2014


Rijstboeren krijgen even ademruimte met uitbetaling compensatiegelden

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse padie Boeren Associatie (SPBA), zegt dat de rijstboeren tevreden zijn met de uitbetaling van de compensatiegelden. Per hectare hebben zij een compensatie van SRD 480 ontvangen. De SPBA is minister Soeresh Algoe erkentelijk hiervoor.

Oemraw zegt aan Starnieuws dat de uitbetaling enkele dagen geduurd heeft. De landbouwers hopen dat zij met de Petro Caribe deal betere tijden tegemoet zullen gaan. De SPBA-topman benadrukt dat boeren gemotiveerd zijn en vanaf het komende seizoen meer willen inzaaien. Echter moeten zij de Petro Caribe deal nog ervaren, waarbij input op een voordelige manier betrokken kan worden.

Suniel Persaud heeft zes hectare beplant. “De natte bewerking moet nog aanvangen. Ik zat echt in financiële nood, maar met deze gelden kom ik wel uit. Want, voor kunstmest moet er ook geld apart bewaard worden. Ik ben zo opgelucht hiermee en ik hoop dat de regering en de minister Algoe iets beters voor de landbouwers zullen bedenken”, deelt Persaud mee.

Sharma Nandkishoon heeft tien hectare beplant het vorige seizoen. Voor dit seizoen zat hij met zijn handen in het haar. “Mijn machines zijn bijna op de veiling beland. Ik had nog een week de tijd en toen kwam dit bedrag als gezegend geld. Voorlopig heb ik de veiling kunnen stuiten. Vaak wordt er gezegd dat boeren hun gelden aan luxe uitgeven en verkeerd besteden, maar dat is echt niet het geval. Wij zijn ook ondernemers en wat denk je dat er met een ondernemer gebeurt die steeds op verliezen draait?”, vraagt Nandkishoon zich af.

Wanita Ramnath

right:

Nickerie.Net / NSS 03-11-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics