Nickerie.Net, woensdag 19 november 2014


Rijstboeren Nickerie ten einde raad

De Belangenorganisatie van Rijstboeren in Nickerie heeft president Desi Bouterse een open brief gestuurd waarin ze aangeven dat ze ten einde raad zijn. ďPresident helpt u ons a.u.b. Wij zijn ten einde raadĒ, staat in de brief. De rijstboeren zeggen dat de prijs voor padie de afgelopen drie seizoenen beneden de kostprijs is geweest. Veel landbouwers kwamen hierdoor in de problemen. De landbouwers zeggen dat vanwege de lage opkoopprijzen en hoge exploitatiekosten, waaronder ook de hoge bankrente, het niet gelukt om een positief resultaat te behalen. Ze zeggen dat ze hierdoor in enorme financiŽle problemen terecht zijn gekomen.

De rijstboeren kunnen hun hoge schulden niet meer aflossen en zijn daarom bang dat hun huizen, percelen en/of machines zullen worden geveild. Bij enkele landbouwers is dat reeds gebeurd, zegt de Belangenorganisatie. De rijstboeren vragen de president om met oplossingsmodellen te komen. Ze zeggen dankbaar te zijn voor de subsidie van de Staat, maar deze is volgens de rijstboeren bij lange na niet genoeg om naast onze dagelijkse verplichtingen ook de aflossingsverplichtingen bij financiŽle instellingen te voldoen.

Oplossingen De Belangenorganisatie is niet stil blijven zitten, maar komt ook met oplossingsvoorstellen. Ze stelt onder andere voor om de bankleningen te bevriezen en de geboekte rente op de leningen terug te draaien. Tevens stellen ze voor middels een herfinanciering van de huidige lening tegen een lagere rente te mogen aflossen.

Een ander oplossingsvoorstel is het verlagen van de bankrente bij de commerciŽle banken of om de Landbouwbank te vragen de leningen van padieboeren bij andere financiŽle instellingen over te nemen tegen de lagere rente van 6,75%.

De Belangenorganisatie zegt dat er meer dan 1.600 boeren en meer dan 10.000 arbeiders in de rijstsector werken en vanwege de huidige situatie er niet bovenop kunnen komen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /SME Herald 19-11-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics