Nickerie.Net, dinsdag 25 november 2014


BEP - twee bizarre momenten in historie van republiek Suriname

Na eeuwenlange koloniale onderdrukking en uitbuiting van het volk en de roof van de rijkdommen van Suriname kwam op 25 november 1975 een einde daaraan. De slavernij- een onmenselijke systeem waar de ene mens door de andere werd uitgebuit, onderdrukt en gemaakt tot een voorwerp -kenmerkte ook die koloniale periode. Nederland, de kolonisator heeft rijkelijk aan Suriname verdiend. Vele grootheden van weleer( Bruma, Arron, Lachmon e.a) hebben gestreden voor vrijheid, ontwikkeling en onafhankelijkheid. Op 25 november 1975 demonstreerde Suriname haar karakter als een multiculturele samenleving. Broederlijk stonden alle leiders in belang van land en volk om de geboorte van de Surinaamse Natie mee te maken.

Twee bizarre gebeurtenissen hebben een donkere, wrede en haast onmenselijk effect gehad op de geschiedenis van de jonge natie:

De militaire coupe van 1980 was het begin van de vernietiging van Sranan. Alles waarin men geloofde werd letterlijk en figuurlijk kapotgeschoten. De resultaten zijn inmiddels bekend.

De andere bizarre gebeurtenis was de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationaal leger( Bouterse) en het Jungle Commando(Brunswijk). Alle belangrijke gebouwen en fabrieken in het binnenland werden verwoest. Vele landgenoten vluchtten naar het buitenland.

http://fast.mediamatic.nl/f/tqgr/image/301/87614-620-401.jpg

http://www.coha.org/wp-content/uploads/2012/06/jungle_commando_nieuwe_revu_24102986.jpgDeze twee bizarre gebeurtenissen introduceerden wapens en geweld om rijkdom en macht te verwerven. De normen en waarden maakten plaats voor gangstermentaliteiten. Voorbeeldfiguren, politieke leiders, die duidelijk lieten zien hoe het beslist niet moet en mag zijn.

39 jaar Srefidensi moet een bezinning zijn voor de Surinamers. De leiders mogen best nadenken over hun nalatenschap aan de komende generaties. Hoe willen zijn herinnerd worden? Volk van Suriname wees waakzaam.

Wan switi Srefidensi Dey 2014.

BEP -Buitenland Michael Noordzee Carlo Libretto

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /BEP 25-11-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics