Nickerie.Net, vrijdag 28 november 2014


SVB-voorzitter blij met initiatiefwet dubbele nationaliteit

Op initiatief van assembleelid Hesdy Pigot (NPS) is een ontwerpwet ingediend om de 'Wet op Nationaliteit en het Ingezetenschap' te wijzigen. Dit maakt de dubbele nationaliteit mogelijk waar de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) voor pleit. Het initiatiefvoorstel is donderdag mede ingediend door de NPS'ers Patrick Kensenhuis, Arthur Tjin-A-Tsoi, Guno Castelen (SPA), Asiskumar Gajadien (VHP) en Ronny Asabina (BEP).

950ad8db63111899f387b22e134f9b1a.jpg___init.jpgJohn Krishnadath om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het bestuur van de SVB erg ingenomen is met de historische stap die De Nationale Assemblee heeft genomen met de indiening van het SVB-voorstel voor een dubbele nationaliteit. Krishnadath denkt dat in het door de SVB geformuleerde voorstel de angst die velen hadden om hun vreemde nationaliteit te verliezen als ze vrijwillig zouden kiezen voor de Surinaamse nationaliteit, is weggenomen. Die angel hebben de deskundigen die een bijdrage aan de totstandkoming van de twee wetsontwerpen leverden op basis van juridische gronden, ongedaan gemaakt. "Ik moet dus concluderen dat het parlement tot die zelfde conclusie is gekomen en daardoor die stap heeft gemaakt", meent de SVB-topman.

"Ik was enigszins verrast toen de NPS'er Hesdy Pigot me belde om me te zeggen dat hij en nog enige andere fractiegenoten de twee wetsvoorstellen zouden inleveren als initiatiefwet. Ik had ook van hem begrepen dat zij zoveel ernst ermee maken dat ze de voorzitter van het parlement de toezegging zouden doen om quorum te verlenen bij de begrotingsbehandeling, in ruil voor behandeling en aanname van de twee wetsvoorstellen die er toe moeten leiden dat de overheid in staatsbelang en van rechtswege de Surinaamse nationaliteit aan personen met een bepaalde expertise of professie kan verlenen. Topsporters behoren naar onze mening tot die categorie. Nu moet ik ook zeggen dat fractieleider Ricardo Panka me afgelopen zondag meedeelde dat de NDP bezig was met de voorbereiding om het SVB-voorstel als initiatiefwet in te dienen. Hij bevestigde hiermee wat Jenny Warsodikromo en Melvin Bouva me eerder hadden gezegd. Verder had ik begrepen dat Ronnie Brunswijk en Marinus Bee van de ABOP met hetzelfde bezig waren", vertelt Krishnadath.

Wordt wereldnieuws

De SVB-voorzitter zegt dat hij heeft geluisterd naar de 25 november speech van president Desi Bouterse en hem is opgevallen dat hij de Surinamers in diaspora vraagt om hun deskundigheid en expertise voor Suriname in te zetten. "Als ik mijn andere pet opzet, wil ik bijna denken dat er een deal plaatsvond tussen oppositie en coalitie, waarbij de oppositie de 'granie' heeft gekregen om de wet als eerste in te dienen. Maar ook al zou dat niet het geval zijn, feit is dat zowel oppositie als coalitie bezig waren de wetsvoorstellen van de SVB als initiatiefwet in te dienen", zegt Krishnadath. Hij verwacht dat wanneer de wetsvoorstellen eind januari of februari op de agenda geplaatst worden, het hele parlement de wetsvoorstellen zal aannemen. "Ik wil bijna zeggen sport verbroederd". De SVB-voorzitter zegt dank aan de initiatiefnemers die de moed en durf hebben gehad om de wetsvoorstellen als initiatiefvoorstel in te dienen. Het is hierdoor een wetsvoorstel geworden.

"Als die wet op de dubbele nationaliteit er is, dan spelen wij in 2018 op de Wereld Kampioenschappen in Rusland, een van die vier WK-plaatsen die de Concacaf telt is van ons. De exposure die Suriname zal krijgen zal reeds onbetaalbaar zijn, wil ik tegen degenen zeggen die nu een klaagzang zullen luiden over hoe gaan we dat betalen. Laat dat de zorg zijn van de SVB. Om met de woorden van een FIFA-topper en diaspora Surinamer in Genève te eindigen. 'John... hou me alsjeblieft op de hoogte. Dit gaat wereldnieuws worden'.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /NSS 28-11-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics