Nickerie.Net, woensdag 10 december 2014


Dertig keer kale kop als protest tegen 8 decembermoorden

08/12/2014 - Fariel Menso

PARAMARIBO - Voor de dertigste keer heeft radiomaker Kim Yen, meer bekend als Leo Liu, dit jaar zijn hoofd kaal laten scheren. Hiermee gaat hij door met als protest tegen de onrechtvaardigheid van de moorden gepleegd op 8 december 1982, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Maandag is het 31 jaar geleden dat vijftien vooraanstaande Surinaamse burgers in het Fort Zeelandia zijn doodgeschoten door het Nationaal Leger.

Leo Liu. Kim Yen, mba eo Liu

Het kan er bij Liu niet in dat hoofdverdachte in decembermoorden, ex-legerleider Desi Bouterse, aan elke vorm van rechtsvervolging ontkomt."Als jij en ik worden betrapt bij een overtreding en het is in het wetboek van strafvordering strafbaar gesteld, dan dienen wij voor de rechter te verschijnen. Als we daar worden vrijgesproken dan is de kous af. Maar dit is niet in orde."

Het zit Liu niet lekker dat Bouterse gewoon vrijuit gaat. "Jij met zoveel zware misdrijven op het hoofd loopt vrij rond te speechen. Je wordt op handen en voeten gedragen, terwijl de kleine man die slechts een verdachte is al onheus wordt behandeld. Laat het recht zegevieren. Laat het volk weten wat er toen is gebeurd", uit Liu zich verbitterd en teneergeslagen.

Liu werkte 25 jaar bij de Ware Tijd en had een hechte vriendschap met personen die om het leven zijn gebracht op 8 december 1982. Hij is meerdere keren naar Fort Zeelandia gebracht voor verhoor. "Ik heb op een of andere manier het geluk gehad dat weer mocht weggaan."

(Illustratie ingezonden door een anonieme nabestaande van een van de slachtoffers)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /dWT / FOS Network 08-12-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics