Nickerie.Net, dinsdag 09 december 2014


'Een plicht te weten wat 8 december gebeurd is'

PARAMARIBO - Het is onze plicht om de geschiedenis van onze achterliggende periode in herinnering te brengen. “Daarom moet ik op deze dag, 8 december, de jongeren oproepen dat ze niet de plicht hebben te vergeten, maar juist de plicht hebben om te weten wat op deze dag in 1982 tijdens de rampzalige militaire periode ons als natie is overkomen”, aldus voorzitter Stichting 8 December 1982, Sunil Oemrawsingh, maandag tijdens de kranslegging in het Fort Zeelandia. De 15 personen die op brute wijze om het leven zijn gebracht in het Fort Zeelandia, 32 jaar geleden, zijn maandag herdacht. De nabestaanden tezamen met kinderen en kleinkinderen, zijn naar de plaatst van onheil geweest om een bloemstuk neer te leggen.

Foto: Voorzitter Stichting 8 December 1982, Sunil Oemrawsingh

Ook de Surinaamse burgers hebben hun medeleven getoond. “Onze herdenkingsactiviteiten moeten niet worden gezien als activiteiten die alleen voor de nabestaanden bedoeld zijn, één groep nabestaanden alleen, maar moeten in relatie worden gebracht met de brede maatschappelijke context”, zegt Oemrawsingh.

Velen van ons hier hebben hun geliefde, familie of vrienden verloren. De Surinaamse maatschappij heeft dragers verloren, kortom de democratische krachten van het land. Dit betekent dat als er geen berechting van de daders plaatsvindt, geen eerherstel zal plaatsvinden voor de 15 helden”, zegt Oemrawsingh verder.

“De samenleving blijft en zal verscheurd blijven en onze rechtsstaat zal wankel blijven. De Amnestiewet, die in 2012 is aangenomen, geeft ons aan dat er nog veel werk ligt op het gebied van het bijbrengen van menselijke waardigheid, respect voor het leven en gerechtigheid van onze landgenoten”, benadrukt de voorzitter.

Maandagavond is er van 19.00 uur tot 21.00 uur in de avond een gedenkdienst gehouden in de Alfonsiuskerk door de voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede ,Betty Goede. “De dienst werd gehouden door pater Karel Choennie”, zegt Angela Kamperveen , kleindochter van Decemberslachtoffer André Kamperveen.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /No Spang / Ingezonden 09-12-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics