Nickerie.Net, dinsdag 09 december 2014


Getuige Rozendaal over 8 decembermoorden: Laat het volk weten wat er is gebeurd

Ruben Rozendaal, verdachte in het 8 decemberstrafproces, vindt dat het tijd is om de waarheid te vertellen. “Het duurt nu veel te lang. Laat het volk weten wat er is gebeurd”, pleit Rozendaal. “We waren jong, misschien zijn we misbruikt geworden, maar we hebben fouten gemaakt. Laten we eerlijk zijn en de mensen verlossen van hun pijn.” Rozendaal bezoekt de laatste jaren de diensten ter nagedachtenis van de vijftien slachtoffers van 8 december 1982.

d7f7aa71c5049f20dbc8227ff45e69ef.jpg___rozendaal1.jpgRozendaal heeft in 2012 onder ede verklaart dat de hoofdverdachte, president Desi Bouterse, Surindre Rambocus en Cyriel Daal persoonlijk doodgeschoten heeft. Eerder in 2010 legde Rozendaal een verklaring af die gunstig was voor Bouterse, maar trok die twee jaar later in. Rozendaal was ook belast met het ophalen van de mannen die, op Fred Derby na, later gemarteld en gedood werden in Fort Zeelandia. Rozendaal lijdt aan een ernstige nierziekte en heeft graag dat vóór zijn dood de waarheid bekendgemaakt wordt.

“Niet omdat ik ziek ben, maar het duurt te lang voordat de waarheid naar buiten komt”, merkt Rozendaal op tegen Starnieuws. “We zijn grote mannen geworden, we hebben kinderen en kleinkinderen. Wanneer ze mij vragen, vertel ik ze de waarheid. En als ik nog leef wil ik het mijn kleinkinderen ook vertellen.” Rozenblad was samen met Edgar Ritfeld, ook verdachte, bij de herdenkingsdienst maandagavond in de St. Aflonsuskerk. Ritfeld wordt verdacht van moord maar heeft altijd ontkend betrokken te zijn. De Amnestiewet geldt ook voor hem, maar hij is tegen de beslissing van de Krijgsraad om de vervolging te schorsen en is succesvol in beroep gegaan. Hij is ook naar de Mensenrechtencommissie van de Organisatie van de Amerikaanse Staten gestapt, omdat hij geen geloof meer heeft in het strafproces in Suriname. Ritfeld en Rozendaal zaten naast elkaar tijdens de herdenkingsdienst.

“Elke dienst heeft voor mij een betekenis”, geeft Rozendaal aan. “Ik kom de nabestaanden een hart onder de riem steken. Maar ik put er ook kracht uit. De pijn wordt ondraaglijk voor hen, ook voor mij als betrokkene omdat men zit te liegen”, geeft Rozendaal uiting aan zijn gevoelens. “Je bent geen man, je bent een lafaard, je kunt wel in andere dingen voorgaan, maar je durft niet de waarheid naar buiten te brengen. Kom eens een keer met de waarheid, zeg de waarheid! We zijn mensen, we maken fouten, we waren jong.”

René Gompers

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /NSS 09-12-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics