Nickerie.Net, dinsdag 13 januari 2015


Monetaire reserve op laagste niveau sinds 2009

De monetaire reserve van Suriname is op het laagste niveau sinds 2009. Dit blijkt uit cijfers van de Centrale Bank van Suriname(CBvS). Per november 2014 was de monetaire reserve US$ 604,4 miljoen. In januari 2014 bedroeg de monetaire reserve US$ 734, 4 miljoen. In 2012 was die nog US$ 1 miljard. Toen de regering Bouterse/Ameerali aantrad, was de monetaire reserves US$ 685 miljoen.

Bron: FB

Naast oppositiepartijen wijzen financieel-economische deskundigen op het gevaar van de afname van de monetaire reserve. De monetaire reserve staat onder druk en is dit te wijten aan de interventies die de Bank pleegt op de valutamarkt.

Eerder zei Bankpresident Gilmore Hoefdraad dat er niets aan de hand is. Echter benadrukt Robby Makka wederom in een interview dat de monetaire reserve onder druk staat.

De externe waarde van de munt, of wisselkoers, is gedekt door een zeer goede hoogte van de internationale reserves. De reserves zijn op dit moment genoeg voor ongeveer 3,5 maanden van import van goederen en diensten voor de gehele economie, zei Hoefdraad nog in september 2014.

De dekking is volgens de Bank zelf veel hoger wanneer in acht wordt genomen dat de mijnbouwbedrijven vrijwel volledig zelf hun importen plegen en geen beroep doen op de internationale valuta reserves aangehouden door de CBvS en banken. Uit de internationale reserves worden betalingen verricht voor de andere (niet mijnbouw) sectoren. Dan is de effectieve dekking een riante 4,5 tot 5 maanden.

Ook met interventies blijft het niveau van de internationale reserves goed, omdat bij interveniŽren opgelet wordt dat ingesprongen wordt om slechts tijdelijke tekorten van de markt op te vangen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / GFC / Fos Network 08-01-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics