Nickerie.Net, woensdag 28 januari 2015


Moet Wayne Telgt van de ether verbannen worden - hoe staat het met Cliff Limburg?

Door Jan Gajentaan

Vanuit Nederland volg ik met enige verbazing de consternatie over de stap van Wayne Telgt om in de actieve politiek te begeven – voorlopig alleen in een rol als begeleider van de verkiezingscampagne – Ik begrijp dat Telgt uit eigen beweging zijn journalistieke activiteiten al stop wilde zetten. Ik ben al heel lang een fan van het radioprogramma van Wayne Telgt op Apintie, terwijl ik helemaal geen NPS’er ben. Ik geniet gewoon van de humor en het relativeringsvermogen van Wayne en zijn scherpe observatievermogen.

Overal verschijnen nu columns van mede-journalisten dat Wayne die stap wel erg laat genomen heeft en dat het vermengen van journalistiek en politiek de grootste doodzonde is.

Het is een beetje vreemd dat we dit commentaar van de betreffende journalisten nooit horen over de heer Cliff Limburg, die al in 1997 op het verkiezingspodium stond van de NDP – zie dit verslag van de Nederlandse journalist Bart Kamphuis.

http://weblogs.nos.nl/paramaribo/2010/05/18/radio-paramaribo-2-limbo /

Later verbrak Limburg formeel de band met de NDP, maar iedereen wist dat er “een lijntje” was met de paarse partij. Cliff bleef zijn pro-NDP programma Bakana Tori Origineel presenteren tot 2010 op Sky News, waarna hij in dienst trad van de regering Bouterse als woordvoerder. Zijn populaire radioshow in de middaguren werd gewoon voortgezet, maar dan op staatskosten via de zender SRS.

Op zich ben ik het eens dat objectieve journalistiek en actieve partijpolitiek niet goed samen gaan, maar het hangt er ook vanaf in wat voor hoedanigheid de journalist optreedt. Als het gaat om een columnist, of een presentator van een radioshow, lijkt het mij zelf niet zo bezwaarlijk als de persoon in kwestie een politiek kleurtje heeft, zolang hij of zij er maar eerlijk voor uitkomt. Dan kan je als nieuwsconsument de berichten “filteren”. Wayne is altijd open geweest over zijn politieke voorkeur.

In Nederland is het niet zo heel anders. Zo wist je vroeger dat je van televisiepresentator Paul Witteman (VARA) een PvdA geluid kon verwachten, terwijl Wibo van der Linden (TROS Aktua) meer een VVD geluid vertolkte. Beide heren zijn inmiddels op leeftijd en doen het wat rustiger aan.

Hoe dan ook, zolang Cliff Limburg dagelijks op de radio te horen is, waarom zou het dan verboden moeten worden aan Wayne Telgt? Hij heeft – in tegenstelling tot Limburg – nog helemaal geen betaalde functie in de politiek. Ik zou zeggen, laat beide heren hun zegje doen op de radio en “may the best man win”. Dat is persvrijheid. Je hoort verschillende verhalen en de kijker of luisteraar mag zijn eigen conclusie trekken.

In ieder geval wens ik Wayne veel sterkte met zijn loopbaan en zal hem met vriendschappelijke interesse blijven volgen vanuit Nederland.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / GFC / Fos Network 28-01-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics