Nickerie.Net, woensdag 28 januari 2015


Makka: “Duo Bouterse-Ameerali komt niet meer terug”

Als het aankomt op het investerings- en ondernemersklimaat zal het duo Bouterse-Ameerali niet meer terugkeren. Dat voorspelt fiscaaljurist Robby Makka. Hij zegt dat de afgelopen vier jaren er nauwelijks stappen zijn ondernomen om het ondernemers- en investeringsklimaat in Suriname te versterken. “Vooral vicepresident Robert Ameerali had moeten zorgen voor een beter klimaat. Hij kent de slagen van de zweep en komt zelf uit de ondernemerswereld, toch is er nauwelijks vooruitgangen geboekt”, aldus Makka. Hij zegt dat ondernemers nog steeds wachten op bedrijfskredieten tegen een zachte rentepercentage en het vrijwaren van tax holidays.

“Kijk, als je bijvoorbeeld een hotel opzet, moet je in staat zijn zacht krediet te krijgen tegen 1 of 2 procent rente en je wil zeker 5 jaren of 10 jaren geen belasting betalen, zodat je de uitgaven in toom kan houden. Je kan je dan bezig houden met het marketen van je product, geld maken, omzetten maken en de winsten houden om je schulden af te lossen, maar we zien dat de regering niet eraan heeft gewerkt. Bij de banken leen je nog steeds met een rente van 10 tot 12 procent.” Daarnaast is de Wet investeringsklimaat ook nooit aangenomen. De beloofde handelsmissies met China en Indonesië zijn ook niet gekomen.

“Wij merken dat de ambassades ons meer kosten dan de economische diplomatie.” Er kan wel worden gezegd dat het afgelopen jaar de exporten zijn toegenomen met USD 50 miljoen, maar dit is nog steeds lager dan de beoogde prognose die voorkomt in het meerjaren ontwikkelingsplan 2012-2016. “Kortom, de duw aan de ondernemers en de investeerders is nooit gekomen en daarom moet het sociaal zekerheidstelsel ook niet op het bordje van het bedrijfsleven komen.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /DBS 28-01-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics