Nickerie.Net, woensdag 04 februari 2015


Centrale Bank van Suriname discrimineert districtsbewoners

De Centrale Bank van Suriname is overgegaan tot rechtstreekse verkoop van valuta’s aan consumenten. Wie buiten Paramaribo woont, moet helemaal naar het gebouw van CBvS gaan om valuta’s te kopen. Iemand uit Nickerie of Marowijne moet dus veel tijd en geld vrij maken om naar de stad af te reizen. Het officiële koersvoordeel wordt hierdoor teniet gedaan.

Geen vertrouwen in lokale banken?

Dat de CBvS ineens zelf valuta’s gaat verkopen, geeft aan dat de CBvS niet in staat is goede afspraken te maken met lokale banken, of sterker nog, niet voldoende vertrouwen heeft Hakrinbank, DSB of een van de andere banken die landelijk vertegenwoordigd zijn met hun filialen. In Nickerie moet men bij een Cambio voor een Euro SRD 4.30 neertellen en voor een Amerikaanse dollar ligt de koers tegen SRD 3.70. Opvallend genoeg worden buiten op de display’s heel andere (gunstiger) koersen aangegeven dan wat men bij het loket moet betalen. Vaak staat bij het loket ook koersen aangegeven die voor de consument in negatieve zin verschillen met wat men van de kassamedewerkers mondeling te horen krijgt.

Banken zitten met stapels aanvragen voor internationale overboekingen maar al weken krijgen aanvragers van de medewerkers te horen “we hebben nog geen valuta’s binnengekregen, probeer morgenochtend nog een keer”. Voor lokale ondernemers die gelden moeten overmaken naar buitenlandse dienstverleners, worden hiervan de dupe.

Toch Valutacrisis ?

Gouverner Hoefdraad van de CBvS beweert in alle toonaarden dat er geen valuta crisis is, maar de realiteit geeft toch een totaal ander beeld. Rechtstreekse verkoop lost het probleem van valutaschaarste echt niet op. Iemand die overschot aan SRD’s heeft, zal met allerlei redenen via meerdere ‘wisselaars’ proberen zoveel mogelijke valuta’s cashen en dit wellicht tegen een hogere koers weer op de vrije markt door te verkopen. Hierdoor ontstaat weer een aparte valuta business. Ik kan dit niet anders onderschrijven als een ‘blooper’ van de CBvS. De situatie van deviezentekort tijdens het militair bewind uit de jaren ’80 onder leiding van Desi Bouterse komt dan aardig weer in beeld.

Al langer dan een jaar heerst er een schaarste aan Amerikaanse dollars. Al maanden kan men ook geen Euro’s kopen tegen een officiële koers bij een gewone bank, alle valuta-interventies ten spijt. Banken adviseren ondernemers de valuta’s maar buiten te kopen om aan hun buitenlandse facturen te voldoen. Hierdoor wordt 10-15% verlies geleden als gevolg van ongunstige wisselkoersen op de vrije markt. De ongunstige koersen leiden weer tot hogere SRD prijzen van diensten en producten, wat weer nieuwe storingen veroorzaakt in de economisch kringloop. Vorige week gaf een filiaalmedewerker van een grote bank in Nickerie aan een ondernemer te kennen dat ze geen valuta’s mogen verkopen. Het vertrouwen in onze -  een paar jaar geleden zo stabiele SRD - staat nu onder zware druk. Dit komt hard aan bij de gewone man, die elke keer steeds meer SRD’s moet neertellen voor dezelfde boodschappen.

Het wordt de hoogste tijd dat de CBvS openheid van zaken geeft en als er echt niks aan de hand is, dan gewoon via netwerk van alle bestaande banken de bevolking cq ondernemers over het hele land gelijke kansen geeft om valuta’s te kopen.

Ronald Fraser

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden / FOS Network 03-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics