Nickerie.Net, vrijdag 06 februari 2015


Culemborgse verrassing voor Surinaamse jeugddammer

Door: Henk Stoop

Een bijzondere verrassing in januari op de markt in het Surinaamse Nieuw Nickerie. De ouders van de 12-jarige Quincy Ngawikromo kregen uit handen van Culemborger Willem de Boer een damklok en 2 damboeken voor hun zoon. Quincy is pupillen kampioen van de Surinaamse DamBond en mocht daarom vorig jaar ook meedoen aan het WK voor de jeugd in Estland. Ter voorbereiding trainde hij daarvoor twee weken in Nederland, onder andere met de Culemborgse jeugdleider Henk Stoop.

Willem de Boer , Quincy, Markt Nieuw NickerieWillem de Boer samen met de ouders van Quincy op de markt van Nieuw Nickerie

De contacten tussen Quincy en de dammers van Denk en Zet werden zo vorig jaar gelegd. Het verhaal achter Quincy en zijn ouders was reden voor damboeken.nl om Quincy en het dammen in Nieuw Nickerie te gaan sponsoren. Quincy is ondanks zijn jeugdige leeftijd al de beste dammer van zijn dorp. Echte tegenstand op zijn niveau is er niet in de wijde omgeving en de enige training krijgt hij via internet. De ouders van Quincy leven van het bakken en op de markt verkopen van bananen- en cassavechips. Ondanks dat ze het niet breed hebben sloten ze een lening af om de kosten van deelname aan het WK te kunnen betalen. Gelukkig kregen andere inwoners van Nieuw Nickerie lucht van dit verhaal en kon via sponsoren de lening in korte tijd worden terugbetaald.

Dat Willem de Boer dit presentje in Nieuw Nickerie kon overhandigen is mogelijk door een leuke samenloop van omstandigheden. Niet alleen damboeken.nl maar ook BetuweWereldwijd besloten in 2014 om te gaan samenwerken met Nieuw Nickerie. De link was dan ook al snel gelegd, vooral ook omdat Willem de Boer en Henk Stoop elkaar al langer kennen.

Damboeken.nl, een website beheerd door Culemborgse dammers, verkoopt vooral 2e hands damboeken en de netto opbrengst wordt gebruikt om het jeugddammen op allerlei manieren te promoten. Tools4change, een dochter van Betuwe Wereldwijd, maakt 2e hands gereedschappen geschikt voor hergebruik in ontwikkelingsregio´s, en nu dus ook voor Nieuw Nickerie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Culemborgsecourant.nl 05-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics