Nickerie.Net, vrijdag 06 februari 2015


LMSZN heeft maart 2015 integraal kankercentrum

 

In maart 2015 zal het Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) zijn integraal kankercentrum in gebruik nemen. Dit ziekenhuis heeft met zo een kankercentrum de primeur in Suriname. Per augustus vorig jaar heeft het ziekenhuis een radiotherapeut-oncoloog, dokter Chin. Hij is Surinameís eerste radiotherapeut-oncoloog. Chin is afgestudeerd in 1988 in Nederland en is na zijn studie consulent geweest in meerdere ziekenhuizen aldaar. Hij heeft vorig jaar besloten om terug te komen naar Suriname om zodoende de gemeenschap met zijn opgedane kennis en ervaring te dienen. Hij heeft gemeend om in het kader van Wereldkankerdag op 4 februari, iets te doen voor het ziekenhuis.

 

Volgens Chin is de missie van het kankercentrum om een optimale kwaliteit te bieden aan oncologische zorg door een gerichte integrale aanpak te doen bij kankerpatiŽnten. Het centrum heeft ook een visie waarbij een gestructureerde oncologische zorg op zowel nationaal als internationaal niveau aangeboden wordt. Hierbij zijn kwaliteit en continuÔteit de waarborg.

 

Het centrum zal naast het bieden van medische zorg ook voorlichting geven aan kanker- en niet kankerpatiŽnten. De nazorg van kanker bij de patiŽnt staat centraal. Volgens Chin is ťťn van toekomstplannen om het kankercentrum uit te breiden waarbij kankerpatiŽnten hulp kunnen krijgen bij een dagopname. Hij verwacht ook een eigen radiotherapieafdeling voor het centrum waarbij mensen van de hele regio niet naar andere plaatsen hoeven voor een behandeling.

 

Chin zegt dat hij niet exact kan aangeven hoeveel kankerpatiŽnten en welke kankersoorten er in Suriname voorkomen vanwege het feit dat er geen registraties worden gedaan. Hij zegt dat hierop zeker gelet zal worden in de toekomst om een goed beleid uit te stippelen en uit te voeren voor de behandeling van patiŽnten. Alle kankerverenigingen zijn welkom om te participeren binnen het kankercentrum. Chin attendeert kankerpatiŽnten erop om vroegtijdig naar de dokter te gaan zodat zij in een vroeg stadium behandeld kunnen worden.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NSS 06-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics