Nickerie.Net, donderdag 05 februari 2015


Tjin-A-Tsoi vraagt pg onderzoek naar mega-corruptie EBS

Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) heeft vandaag een, volgens zijn zeggen tot in detail uitgewerkt dossier, gedeponeerd voor waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Het gaat om zaken waarbij er sprake zou zijn van een mega corruptieschandaal bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het assembleelid vindt dat de waarnemend directeur van EBS, Willy Duiker, op non-actief moet worden geplaatst door de regering, nu formeel om een onderzoek is gevraagd. Zeker ook als voorzitter van raad van toezicht bij de Centrale Bank van Suriname.

acf711e527e7b0e6e54cb37cfd7a63c8.jpg___arthur.jpgDe tas met de documenten voor de waarnemend pg wordt bezorgd door een medewerker van het waardetransportbedrijf. (Foto: Raoul Lith)

Tjin-A-Tsoi gaat inhoudelijk niet diep in op de zaken, omdat het Openbaar Ministerie gevraagd is om een onderzoek en de ruimte ertoe moet worden gegeven. Op aandringen van journalisten licht hij een tipje van de sluier. Het assembleelid heeft de stukken met een waardetransport laten bezorgen, terwijl hij wachtte bij het kantoor van het Openbaar Ministerie, gadegeslagen door journalisten. Hij vindt dat de documenten goed beschermd vervoerd moesten worden.

In 2013 is er SRD 22 miljoen betaald voor levering van noodaggregaten, maar deze zijn tot nu toe niet geleverd. Er is een overeenkomst getekend met een bedrijf uit de lening die verstrekt is door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dat bedrijf bestaat niet meer, want er is een naamsverandering ondergaan, stelt Tjin-A-Tsoi. Totaal gaat het om een bedrag van euro 12 miljoen.

Het assembleelid haalt aan dat het tarief voor aansluiting van stroom verhoogd is. Bedrijven moeten 300 tot 400% meer betalen voor stroom. Tjin-A-Tsoi zegt dat het geen politieke zaak is. Het hele land heeft te maken met zaken die mis zijn bij EBS. Het heeft enige tijd geduurd voor de pg gevraagd kon worden om een onderzoek te verrichten. "Het gaat om een zeer complexe zaak, maar ik heb ik details de zaken uitgewerkt, zodat het duidelijk is voor de pg wat er zich afspeelt".

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden / NSS 05-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics