Nickerie.Net, maandag 02 maart 2015


Boeren moe van problemen pompgemaal

01/03/2015  - Redactie dWT Online

NIEUW NICKERIE - Rijstboeren in Wageningen en de Middenstandspolder zijn moe van de slechte staat van het zestig jaar oude pompgemaal. Ze zijn niet te spreken dat het gemaal steeds op dezelfde plek kapot gaat. Volgens landbouwer Soul Sookha is het de fout van de aannemer die in opdracht van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).

Het gemaal pompt water in de hoofdaanvoer in Wageningen. De pompen zijn binnen twee maanden voor de derde keer uitgeschakeld door een zelfde technisch probleem. Het gemaal pompt water in de hoofdaanvoer in Wageningen. De pompen zijn binnen twee maanden voor de derde keer uitgeschakeld door een zelfde technisch probleem. Foto: Beta Debidien

Sookha heeft negentig hectare padie ingezaaid in Wageningen. Dit seizoen heeft hij het water moeten pompen met behulp van een tractor om zijn areaal nat te kunnen bewerken. Hij benadrukt dat vanwege de slechte situatie bij het pompgemaal alle rijstboeren in Wageningen en de Middenstandspolder genoodzaakt zullen zijn tot aan de laatste bemesting water te pompen uit de irrigatie, omdat het bevloeien via de zwaartekracht niet mogelijk is.

De boer zegt dat het ministerie geen deskundigen betrekt, maar probeert steeds met dezelfde aannemer de pompen draaiende te houden. Intussen heeft de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) LVV schriftelijk gevraagd het probleem structureel aan te pakken. Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie weet dat de situatie zich nog enkele weken zal aanhouden, "omdat het zeker enkele weken nog zal duren voordat beide pompen weer in bedrijf zijn".

De SPBA heeft ook gehoord dat het pomphuis vorig week tijdens springvloed was ondergelopen. Volgens Oemraw is de schade beperkt gebleven. "Dat is ook vanwege ondeskundigheid van de aannemer die één van de kleppen open liet staan waardoor het rivierwater binnendrong." De SPBA-voorman vraagt zich af waarom een aannemer wordt aangetrokken terwijl arbeiders van LVV het probleem ook kunnen verhelpen.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT 02-03-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics