Nickerie.Net, maandag 16 maart 2015


Eindelijk padie geladen voor Venezuela

16/03/2015 - Van onze redactie

NIEUW NICKERIE - Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs, heeft zondagmiddag de eerste padie in het kader van de PertroCaribedeal met Venezuela ingeladen. Het schip Pera Navesco is het eerste dat binnen de PetroCaribe-deal met 2.500 ton padie zal vertrekken naar Venezuela. Deze eerste boot wordt beladen door vijf verwerkers, namelijk Ramadhin, Rigpal, Jaggernath, Lalloe en Jokhoe. Er moet totaal 20.000 ton worden geleverd door verschillende exporteurs. De tweede boot wordt vrijdag verwacht en dan komen andere exporteurs aan de beurt.

De padie wordt met behulp van grote kranen in de boot geladen. De padie wordt met behulp van grote kranen in de boot geladen. Foto: Beta Debidien

De Pera Navesco kwam vrijdag de Nickerierivier binnengevaren. Het inladen kon pas later beginnen, zei Lionel Lackin, directeur van Juboza, het bedrijf dat de export verzorgt. "We gaan dagelijks tot middernacht werken en er zullen steeds drie verwerkers aan de beurt komen om in te laden," zegt Lackin. Volgens hem was er enige stagnatie, omdat deskundigen van het in Guyana gevestigde Ricelab naar Nickerie moesten komen om de padie te keuren en om metingen te doen. Er zijn maatregelen genomen om de volgende zendingen vlotter af te werken. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), is opgelucht. "Onze boeren zaten letterlijk met de handen in het haar en hadden ook geen keus hun padie te leveren aan de molenaars tegen SRD 50."

Oemraw maakte zich zorgen dat als de export niet op gang zou komen, verwerkers misbruik zouden maken van de situatie door de opkoopprijs naar beneden bij te stellen. Volgens hem waren zeker twee molenaars al daarmee bezig. Ze kochten de padie op voor SRD 45 per baal van 79 kilogram.

De SPBA-voorzitter spreekt vandaag met landbouwminister Soeresh Algoe over actuele zaken zoals de padie opkoopprijs en de mogelijke verscheping van 50.000 ton witte rijst naar BraziliŽ en eventuele afzetmarkten in Europa. Over de prijs kon Oemraw niet veel zeggen, maar hij heeft vernomen dat de verwerkers na de eerste verscheping de opkoopprijs van de padie zullen verhogen naar SRD 55.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /dWT 16-03-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics