Nickerie.Net, zondag 29 maart 2015


Tjin-A-Tsoi: President moet 5 corruptiezaken aanpakken

"De president wil nog vijf jaar, mevrouw de voorzitter. Liever had hij vijf corruptiezaken aangepakt". Dit stelde Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) vrijdagavond tijdens de begrotingsbehandeling. Hij merkte op dat de aangekondigde kruistocht tegen corruptie is uitgebleven. Hij noemde vijf bekende corruptieschandalen op: OW-verbouw schandaal, het Gopie-schandaal, Ballast Nedam-schandaal, SGS-schandaal en EBS-schandaal. Nummer zes, Waterkantschandaal, is erbij gekomen. "De oppositie maakt schandaal, in plaats van dat de coalitie schandaal maakt, zwijgt ze in allen talen", stelde het Assembleelid.

Tjin-A-Tsoi vindt dat er slecht financieel beheer wordt gevoerd, waardoor de goud- en deviezenvoorraad zijn afgenomen. Ook hij voerde aan dat diverse aannemers, bedrijven en dienstverleners niet uitbetaald zijn. Het bedrijfsleven accepteert geen bestelbonnen meer. "Zelfs een groot kopieerbedrijf aan de Henck Arronstraat heeft geweigerd om bestelbonnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan te nemen voor kopieerwerk", zei Tjin-A-Tsoi, doelende op 'Djinipi' van vicepresident Robert Ameerali. De overheid is volgens hem een grote wanbetaler geworden.

Het Assembleelid wilde weten van minister Andy Rusland van FinanciŽn of er een aangepaste begroting zal komen. De inkomsten zijn behoorlijk afgenomen door de lage olieprijs op de wereldmarkt. Welke bezuinigingen zal de overheid doorvoeren? Wat zijn de prioriteiten die gesteld worden. Tjin-A-Tsoi vroeg de regering of de peperdure EBS-huisaansluitingen een deel van het sociaal contract zijn. Hij wees er op dat er te dure aankoop is geweest van aansluitmateriaal en trafo's. Ook hier zou er sprake zijn van mogelijke corruptie. Intussen is er een onderzoek van de CLAD bezig bij EBS, maar de directeur is nog steeds in functie. De NPS-topper stelde ook vragen over bedragen die ingehouden worden, maar niet gestort zijn bij het Pensioenfonds. Ook de Centrale Bank van Suriname trekt niet aan de bel omdat de directeur van EBS ook voorzitter van raad van toezicht is bij de moederbank.

Tjin-A-Tsoi had ook vragen over Kaloti Suriname Minthouse. Hij vroeg aan de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en FinanciŽn of er een overeenkomst is met Kaloti. Hij vroeg of het parlement inzage hierin mag hebben. In hoeveel talen is de overeenkomst getekend, wie hebben getekend en wanneer. "Kunnen de ministers van FinanciŽn en NH mij vertellen welke verantwoordelijkheden en privileges Kaloti van de overheid heeft gekregen. Hoeveel goud mag Kaloti per jaar verwerken?". Het Assembleelid zei dat goed bestuur zoek is en corruptie in het land straffeloos is tijdens deze regering.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NSS 28-03-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics