Nickerie.Net, maandag 30 maart 2015


Arthur Tjin-A-Tsoi: ‘Duiker moet nu op non actief!

NF/NPS-assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi is vastberaden dat Willy Duiker, directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), terstond op non actief gesteld moet worden. Volgens de parlementariër is de Centrale Lands Accountantsdienst (Clad) op dit moment druk bezig om de eventuele wantoestanden binnen het energiebedrijf te onderzoeken. ‘Volgens accountantsnormen is het normaal dat er een onderzoek plaatsvindt en de directie op non actief wordt gesteld. Met Duiker nog aan de top kan bewijsmateriaal eventueel vernietigd of aangepast worden ‘, stelt het DNA-lid. Tjin-A-Tsoi zegt dat hij vanaf het begin opgeroepen heeft om de EBS-directie naar huis te sturen, aangezien de Raad van Commissarissen ook zwak is.

‘Aangezien dat niet gebeurd is en deze mensen nog in functie zijn, moeten wij onszelf afvragen als er sprake kan zijn van een onafhankelijk onderzoek.’ De parlementariër heeft drie weken terug een goed gesprek kunnen voeren met het onderzoeksorgaan. Vooruitlopend daarop heeft hij zelf ook wat extra bewijsmateriaal kunnen verzamelen. Afgesproken is om voorlopig niet in de media te treden, zodat het onderzoek van Clad ongestoord verder kan plaatsvinden.

Duiker zegt in reactie op de aantijgingen van de parlementariër aan Dagblad Suriname dat hij op dit moment ook afgesproken heeft om niet in de media te treden omtrent de beschuldigingen aan zijn adres. ‘Zodra het onderzoek van Clad is afgerond, zal de directie van het bedrijf met een verklaring uitkomen’, aldus Duiker.

Ondertussen zijn er weer kabels geleverd door Superior Contracting, die in 5 tot 7 maanden Euro 4.2 miljoen heeft kunnen verdienen door als intermediair op te treden. Volgens Tjin-A-Tsoi waren de oorspronkelijke kosten geraamd op Euro 2.5 miljoen. Echter bleek dat de directie van het energiebedrijf besloten had om Euro 6.7 miljoen te betalen, waardoor er een overfacturering was van Euro 4.2 miljoen. Dit heeft volgens hem erin geresulteerd dat aansluitkosten voor stroomaansluitingen enorm hoog zijn. Op dit moment moet een burger volgens hem SRD 13.000 neertellen om een aansluiting te krijgen van 10 KVA. ‘Op deze manier is het dan de burger die voor corruptie betaalt. Iedereen die nu iets wil bouwen, moet voor een trafo betalen als zij in aanmerking wil komen voor stroomaansluiting. Dit is gewoon wanbeleid van het bedrijf’, aldus Tjin-A-Tsoi.

Middels enkele stukken toont de parlementariër aan dat mensen tussen de SRD 10.000 en SRD 20.000 moeten neertellen om in aanmerking te komen voor een nieuwe huisaansluiting. In één van de gevallen heeft een burger uit Nickerie SRD 9.910 moeten neertellen. ‘Hoe moeten de mensen dit in godsnaam betalen?’, stelt de parlementariër. Wat alles nog erger maakt, is dat in de meeste gevallen de mensen zelf moeten betalen voor het plaatsen van transformatoren in hun respectieve straten. De bedragen zouden volgens de parlementariër in augustus 2014 drastisch zijn verhoogd. Tjin-A-Tsoi hoopt dat er zo snel mogelijk acties vanuit de zijde van de regering worden genomen. ‘De corruptie bij de NV EBS moet worden teruggedrongen, omdat het niet zo door kan gaan’, aldus Tjin-A-Tsoi.

FR

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / DBS 30-03-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics