Nickerie.Net, zondag 05 april 2015


Verboden om foto's te maken van gebruikte stembiljet

Het maken van foto's met de mobiele telefoon van zichzelf (selfies) en het stembiljet dat is gekleurd, is verboden. Wanneer een kiezer toch een selfie maakt, dan wordt het stembiljet in beslag genomen en door de voorzitter van het stembureau als onbruikbaar afgestempeld. Dit stembiljet is dan ongeldig.

220e5c5633bd244f3203cf66f30fed8b.jpg___stemhok.jpgEr komen geen gordijnen voor de stemhokken. (Foto: Commissie Voorlichting Verkiezingen)

Op de vraag of de wetgeving het maken van selfies verbiedt, antwoordt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen, aan Starnieuws dat de stemming geheim is. Dit staat in de wet. Het gaat om algemene, vrije en geheime verkiezingen. "Als iemand gestemd heeft en het stembiljet toont aan anderen, wordt het onbruikbaar en wordt het niet in de stembus gedeponeerd", zegt Gangapersad.

De stemhokken hebben deze keer geen gordijnen, zoals dat tot nu toe gebruikelijk was. Deze maatregel is getroffen om te voorkomen dat er oneigenlijke handelingen worden gepleegd in het stemhok. Het stembureau kan dan over de rug van de kiezer zien of bijvoorbeeld foto's worden gemaakt of andere stembiljetten tevoorschijn worden gehaald. De stemhokken zijn zoals gebruikelijk zichtbaar voor het publiek.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NSS 05-04-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics