Nickerie.Net, woensdag 15 april 2015


Zak met vuil wordt ‘gediscrimineerd’ in Nickerie

 

‘Zelfs een zak met vuil wordt gediscrimineerd in het district Nickerie in deze periode waar de verkiezingen voor de deur staan.’ Dit kwam gisteren naar voren in het opbelprogramma Apna Apna Khayaal dat gepresenteerd wordt door Kris Matai. Een beller maakte gewag hiervan. Wanneer een zekere burger die een bepaalde politieke partij aanhangt, zijn vuil voor zijn woning plaatst, wordt dit niet opgehaald. Maar wanneer hij dezelfde zak met vuil voor de woning van zijn buurman plaatst, wordt het wel opgehaald.

 

De presentator Matai merkte op dat in dit geval de benadeelde burger een beklag moet indienen bij de districtscommissaris. Het programma werd vooral overheersd door bellers die hun beklag deden over de situatie binnen de rijstsector. Enkele landbouwers die inbelden, konden het zich niet voorstellen dat een broer van de minister van Buitenlandse Zaken als tussenhandelaar fungeert bij de export van padie. Hij wordt ervan verweten een ‘njang patu’ te maken van de rijstsector over de ruggen van de arme landbouwers heen.

 

Voorop werd gesteld dat de kleine rijstverbouwers hun perceel en woning als onderpand hebben gezet voor het nemen van leningen bij de bank. Terwijl zij dreigen hun bezittingen te verliezen, worden ze zoetgehouden met beloftes van de minister van LVV dat ze kunstmest zullen krijgen. Het is ook de broer van de Buza-minister die kunstmest importeert. De personen namen geen blad voor hun mond en gaven duidelijk mee dat ze geen kunstmest willen hebben maar geld. ‘We wani moni.’

 

Een beller die lid is van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) zei dat hij geld wil en geen kunstmest. Volgens hem hoeft de organisatie waar hij is aangesloten, het niet eens met hem te zijn. Door een andere beller werd voorgehouden dat politici ten koste van eigen politiek gewin, de kleine rijstverbouwers tegen elkaar uitspelen. Het klaaggezang van de rijstboeren is als een gebed zonder eind. Er werd geopperd om te stoppen met rijst planten en rijst te importeren om na te gaan welke vooruitzichten de import voor hen biedt.

 

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /DBS 14-04-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics