Nickerie.Net, dinsdag 21 april 2015


Voorzitter SPBA: ‘Minister Lackin houdt de rijstboeren aan het lijntje’

 

‘Minister Lackin houdt ons, de rijstboeren, aan het lijntje’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynanan Oemraw, in gesprek met Dagblad Suriname. De afgelopen week heeft de minister verklaard dat de rijstboeren hun compensatie zullen ontvangen nadat 10.000 ton padie is geëxporteerd naar Venezuela. ‘Maar die afspraak heeft de minister nooit met ons gemaakt. Hij doet nu overkomen alsof hij deze kwestie met ons heeft besproken.’ Boeren protesteren op Volksplein Oemraw zegt dat de export heel traag verloopt. Er is tot nog toe slechts een hoeveelheid van 2.500 ton verscheept.

 

Indien de Buza-minister daadwerkelijk zal wachten totdat de hoeveelheid van 10.000 ton is verscheept, zitten de padieboeren in de maand juli. Of de padieboeren daadwerkelijk over de beloofde compensatie van SRD 201 per ingezaaide hectare zullen krijgen, trekt Oemraw sterk in twijfel. Aan de padieboeren is ook voorgehouden dat zij behalve het geldbedrag ook een zak ureum en een zak kunstmest per ingezaaide hectare padie zullen ontvangen. ‘Dit is niet eens een druppel op de hete plaat, het is een klein tipje maar op de hete plaat’, aldus Oemraw, die wil benadrukken dat de padieboeren in ernstige financiële problemen verkeren vanwege de hoge prijzen van inputs.

 

Terwijl hij met Dagblad Suriname sprak, kreeg hij de melding dat rijstboeren protesteren tegen de compensatie van SRD 201 per hectare. De protesterende rijstboeren hadden hun tractoren geparkeerd op het Volksplein. ‘Dit is verkeerd van de rijstboeren’, aldus Oemraw die het protest afkeurt. Inmiddels zijn 20 tot 30 tractoren van verschillende rijstboeren ingetrokken, omdat ze hun leningen bij de banken niet kunnen aflossen. ‘En andere boeren hebben aanmaningen gekregen van de bank dat hun bezittingen op de veiling gegooid zullen worden.’

 

De positie van de kleine rijstboer wordt door Oemraw betiteld als van de ‘de moderne slaaf’. ‘Echt waar, ik heb geen ander woord ervoor. Wij planten ons product, maar toch bepaalt de opkoper de prijs. En we kunnen de padie niet te lang op het veld houden, anders gaat het verrotten.’ De faciliteiten om de padie zelf te drogen en op te slaan, hebben zij niet. Binnen 12 tot 24 uur moet de afgeoogste padie naar de droger. Anders zal deze inboeten aan kwaliteit.

 

Hoewel door de minister van Buza is aangegeven dat de padieprijs SRD 50 per baal bedraagt, betalen de opkopers SRD 45 tot SRD 47.50 per baal natte padie. Oemraw had persoonlijk een gesprek met de minister. Het verbaast Oemraw dat een minister van Buitenlandse Zaken zich bezighoudt met de rijstsector. ‘De LVV-minister Soeresh Algoe is er wel altijd bij hoor. Maar alle beslissingen komen van minister Lackin.’

 

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /DBS 21-04-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics