Nickerie.Net, zondag 26 april 2015


SPBA wil eenheid onder rijstboeren behouden

26/04/2015  - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) wil de eenheid onder de rijstboeren behouden. Door ontevredenheid zijn tientallen boeren sedert 20 april in actie om zodoende meer geld te kunnen afdwingen van de regering. De boeren hadden met hun tracktoren en vrachtwagens postgevat op het Volksplein in Nieuw-Nickerie. De politie kwam in beeld en moest in opdracht van de regering optreden. Ze kregen tot donderdag middernacht de ruimte om hun machines te verwijderen van het Volksplein. Toen de boeren geen gehoor gaven aan de oproep heeft de politie ingegrepen.

Bestuursleden van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) voor het politiebureau te Nieuw -Nickerie. SPBA voorzitter Harinandan Oemraw toont een kwitantie die de politie heeft uitgeschreven nadat de boete van SRD 880 werd betaald.   Bestuursleden van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) voor het politiebureau te Nieuw -Nickerie. SPBA voorzitter Harinandan Oemraw toont een kwitantie die de politie heeft uitgeschreven nadat de boete van SRD 880 werd betaald.

De landbouwmachines zijn in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau in Nieuw- Nickerie. Het ging om 22 machines waarvan de eigenaren boete opgelegd kregen. "Omdat de boeren het geld niet konden opbrengen, hebben wij als organisatie de sleepkosten van de machines op ons genomen en ook betaald aan de politie. Het ging om totaal SRD 880 wat wij hebben neergeteld om de machines vrij te krijgen", zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie in Nickerie.

"Vanwege de lage opkoopprijzen hebben de boeren onvoldoende geld over om weer te kunnen investeren in de sector". De boeren kunnen ook niet voldoen aan de verplichtingen bij de banken. "De SRD 201 die zij als compensatie zullen krijgen van de regering, is ook niet voldoende om te voldoen aan de verplichtingen". Volgens Oemraw is de sector aan het doodbloeden. "In deze tijd gaan alleen de grote rijstboeren het overleven omdat zij ook opkopers en verwerkers zijn en kunnen de oogst zelf verwerken, terwijl de middenstands- en kleine boeren genoodzaakt zijn hun padie tegen zeer lage prijzen te verkopen waardoor zij over de kop zullen gaan".

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ NSS 26-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics