Nickerie.Net, woensdag 06 mei 2015


Waarom is stemmen bij voorkeur zo belangrijk?

 

Deze prachtige regeling geeft ons de gelegenheid om te stemmen op onze favoriete kandidaat. Bij de NDP is de zaak niet zo interessant omdat het daar om slechts één partij gaat. Maar bij V7 is dat spectaculair omdat het om diverse partijen gaat, die samenwerken maar die toch zoveel mogelijk zetels willen binnenhalen om hun onderhandelingsposities te vergroten.

Wat meteen opvalt is dat de NPS goed vertegenwoordigd is, terwijl de VHP er een beetje bekaaid van afkomt. De overige partijen horen verder tevreden te zijn als wij naar het aantal stemmen kijken dat ze bij de vorige verkiezing hebben gehad. Ik denk dat Chan, die beslist geen domme man is, gaat voor het grotere belang. Een goede leider moet vooruit kunnen zien en moet daardoor soms een stap achteruit doen.

Hieronder de lijst van Paramaribo met namen en positie:
1 NPS Gregory Rusland
2 VHP Riad Nurmohamed
3 PL Paul Somohardjo
4 BEP Celsius Waterberg
5 NPS Patricia Etnel
6 NPS Arthur Tjin-A-Tsoi
7 VHP Glenn Oehlers
8 SPA Guno Castelen
9 DA91 Winston Jessurun
10 NPS Ruth Renfrum
11 NPS John van Coblijn
12 DA91 Sri Sopawiro
13 VHP Kishan Ramsukul
14 PL Mike Noersalim
15 BEP Patricia Meulenhof
16 VHP Dew Sharman
17 NPS Wayne Telgt

Wij gaan nu een beetje speculeren. Uit de laatste verkiezing blijkt de NPS 4 en de VHP 3 zetels waard te zijn. PL kan 1 zetel opleveren en BEP, DA91 en SPA kunnen samen 1 leveren.
De eerste negen plaatsen zijn dus binnen. Castelen en Jessurun zijn binnen.
Maar! Telgt komt binnen omdat hij de lijstduwer is. Dus Jessurun valt buiten de boot. Somo, de slimme boy zal “onder druk van zijn achterban” de kiezers laten stemmen op Noersalim. Als dat gebeurt komt Castelen in de gevarenzone. Chan zal geen stemadvies geven; daar is hij te rechtlijnig voor; hij zal desnoods verliezen als blijkt dat zijn betrouwbaarheid in gevaar komt. Maar het gevaar is niet geweken. Sharman, een zeer populaire arts, heeft ervaring met campaignen en gaat deze keer met voorkeursstemmen een zetel halen. Komt de positie van Oehlers in gevaar? Helemaal niet! Oehlers is in de VHP onomstotelijk de tweede man; ook wat betreft persoonlijke aanhang. Hij vertegenwoordigt de niet traditionele kiezer van de VHP.

Steeds meer en meer verdwijnt het schrikbeeld van Hindoestaanse overheersing. Steeds meer en meer merkt men dat de Hindoestaan evenals de Chinees, niet uit is op overheersing maar op een goed leven. En als je goed wilt leven moet iedereen het goed hebben. Overheersen levert geen rustig en goed leven op. De VHP heeft er dus belang bij als iedereen het goed heeft. Geen beter leven dan een goed leven, zegt men. Zelfs de economische overheersing is aan de Chinezen verloren. Oehlers is de man die samen met Chan een nationale partij maken kan.

Over twee jaar is de VHP net als de NDP ook een bromkiyari. Verkiezing winnen of niet, de VHP wordt de tweede bromki dyari. Ik denk dat veel VHP-stemmers voor Oehlers gaan stemmen omdat Riad, die ook een persoonlijke aanhang heeft, toch al binnen is. Komt nu Tjin-A-Tsoi in gevaar? Helemaal niet! Deze intelligente flamboyante Chinees is een van de opvallende figuren in de NPS en in Paramaribo. Ook hij komt met voorkeursstemmen binnen. Elke traditionele Chinees is trots op hem en gaat op hem stemmen. De positie van Etnel komt dan in gevaar. Er dreigt nog een ander gevaar. Kishan Ramsukul is onder druk van de Sanatan Dharm op de lijst gekomen. Vanuit de Mandir zal dus worden opgeroepen om op Kishan te stemmen. Dan komt Waterberg in gevaar? Ik denk dat Celsius met voorkeursstemmen binnen zal komen. U en ik weten dat boslandcreolen slimme mensen zijn; ik heb een goed gevoel voor Celsius.

Komt de positie van Somo dan in gevaar? Ik denk het. Maar als hij het haalt, komt de positie van Nurmohamed in gevaar? Riad is een man als Chan, intelligent, beminnelijk, en respect voor mens en milieu. Elke Surinaamse Moslim is trots op hem. Het zal mij zeer verwonderen als hij niet met voorkeursstemmen wordt gekozen. Dan krijg je het grote gevaar! Cobi. Cobi is ook bezig met een persoonlijke campagne. Hij doet het niet zo sterk; want in plaats van te vertellen wat hij exact, met tijdschema en met welke middelen, zijn kiezers na de overwinning gaat bieden, zegt hij: “stem op mij”. Als je iets op de markt gaat kopen ga je het beste uitzoeken voor je geld maar je gaat niet kopen bij degene die het hardst schreeuwt van “koop bij mij” nietwaar?

Een fout die vele partijen maken is om af te geven op andere partijen zonder precies te zeggen wat ze voor de kiezer gaan doen. De kiezer weet dan op wie ze niet moeten stemmen maar ze weten niet op wie ze wel moeten stemmen. Cobi heeft door jaren hard werken voor de partij een grote persoonlijke aanhang. Als hij binnenkomt zal Rusland plaats moeten maken.
Ik adviseer alle kandidaten gebruik te maken van wat de moderne tijd ons biedt en zet je naam en je beloften op de website van je partij. Let erop dat je doelen haalbaar, betaalbaar en duidelijk omschreven moeten zijn anders gaat men niet op je stemmen. Als je belooft dat je kinderbijslag gaat verhogen zonder te vertellen hoe je aan de middelen zal komen, ben je niet geloofwaardig. Dus eerst vertellen hoe je aan geld gaat komen en dan sociale voorzieningen. Anders krijg je: “Lanti skeer, geen voorzieningen meer”.

Nawoord:
Stemmen bij voorkeur is riskant maar spannend en het kan de meest onverwachte resultaten opleveren. Je ziet dat in een ongunstig geval zelfs de lijsttrekker buiten de boot kan vallen. Van de andere kant gooit V7 na de massameeting in Nickerie hoge ogen. Want het was perfect georganiseerd en het was een sprankelende show waar mensen zelfs in hun huiskamers niet van hun tv konden afblijven. De speeches waren niet lang(dradig) en waren vanaf het hoogste tot het laagste niveau. Dit kon alleen zo worden georganiseerd als alle V7 partijen hebben bijgedragen, zowel materieel als niet materieel (liefde en manpower). Nu afwachten in welk ander district de V7 haar massameeting beter gaat organiseren dan die van Nickerie. Smile. En Telgt moet blijven als conferencier.

Conclusie:
Stemmen bij voorkeur is ons democratisch recht. Maar als alles lukt komt de lijsttrekker niet binnen.
Ook voor de VHP is het riskant. Als het misloopt zal er een slechte stemmen/zetelverhouding optreden en komt alleen Riad binnen. Het worden spannende verkiezingen.


Rudi Jadnanansing

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ NSS 06-05-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics