Nickerie.Net, donderdag 07 mei 2015


Van Embricqs en Hira willen onafhankelijk onderzoek

Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet en Sonny Hira, Bureau woordvoerder VHP, vinden beiden afzonderlijk dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het optreden van het hoofd Luchtvaartdienst, Robby Venlo. Van Embricqs zegt aan Starnieuws dat vanaf het begin het duidelijk was dat het om een 'urgente vlucht' ging. Van Embricqs en Hira vinden dat het om een ernstige zaak gaat, die niet zo gelaten kan worden. Beiden twijfelen ernstig aan de deskundigheid en het beoordelingsvermogen van Venlo.

b2f74c6d70830a972e1610d213558300.jpg___hi_jet_akhiel_mahabier.JPGHi-Jet vervoerde dinsdag twee patiënten van het ziekenhuis Nickerie naar AZP. (Foto: Akhiel Mahabier)

"Velen hebben een beroep op mij gedaan om de zaak zo te laten, maar dit kan ik niet doen. Het gaat om een ernstige aangelegenheid. De patiënten die betrokken waren bij de aanrijding, moesten vanuit het ziekenhuis in Nickerie voor medische behandeling overgevlogen worden naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De piloot is teruggeroepen om iets na 17.00 uur in opdracht van de leiding van de Luchtvaartdienst. Hier is geen goede verklaring voor gegeven", stelt Van Embricqs. De piloot heeft duidelijk doorgegeven dat het om een 'emergency vlucht' ging. In de verklaring van Venlo wordt aangegeven dat na zonsondergang niet geland mocht worden op Zorg en Hoop. "Maar wij zijn niet van Zorg en Hoop vertrokken en zouden ook niet landen daar", stelt Van Embricqs.

Van Embricqs en Hira vinden dat de president deze kwestie dient te laten onderzoeken door onafhankelijke deskundigen, waardoor de waarheid naar boven komt. Hira vindt dat deze zaak niet zonder consequenties kan blijven. Ook de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, die zich achter het hoofd van de Luchtvaartdienst stelt, zal de eer aan zichzelf moeten houden als blijkt dat er grove fouten zijn gemaakt. "De mensen die betrokken waren bij de aanrijding waren op weg naar een V7 massameeting.

DA91 voorzitter, Winston Jessurun, heeft tijdens de vergadering zondag namens V7 medeleven betuigt met de slachtoffers. Hi-Jet werd ingehuurd door de VHP om de mensen op te halen. Maar het gaat niet om politieke kleur, het gaat om mensenlevens op het spel zetten, want de chirurg had aangegeven dat hun vervoer spoedeisend was omdat bepaalde handelingen, zoals een scan, in AZP uitgevoerd moesten worden", legt Hira uit.

Klaarheid nodig

"Ik vind het bijzonder vreemd dat de piloot gesommeerd werd terug te keren, terwijl wij ook 's avonds vliegen. Wij verlenen steeds hulp, hoe laat het ook is in de nacht. Hi-Jet vliegt vaak uit voor Ronnie Brunswijk en wij krijgen altijd toestemming. Nu werd ineens opgetreden, terwijl waar diverse mensen, ook Venlo, bij waren tijdens een bespreking over de luchtvaart, meegedeeld is dat patiënten opgehaald moesten worden. Het wachten was ook op het groen licht van de behandelende specialist", deelt Van Embricqs mee.

Wat er besproken is tussen de piloot en de toren is ook niet vastgelegd door de Luchtvaartdienst. Volgens Van Embricqs werkt de recorder niet. "Nu kan dat gesprek niet worden afgedraaid". Van Embricqs kreeg eerst het verwijt via onder andere de social media dat hij de vlucht niet wilde uitvoeren, omdat het om de VHP ging. "Ik wil dat om de patiënten, om de politieke lading en om in de toekomst zulke zaken te voorkomen, deze zaak grondig wordt uitgezocht", stelt de directeur van Hi-Jet.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Ingezonden 07-05-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics