Nickerie.Net, maandag 18 mei 2015


Santokhi: Saramacca moet modern district worden

De coördinator van V7 tevens VHP-leider Chan Santokhi en NPS-voorzitter Gregory Rusland stonden tijdens de massameeting in Groningen, Saramacca vrijdagavond stil bij financiële situatie in het land. Zij merkten op dat de staatsschuld is opgelopen tot SRD 6 miljard en de staatskas leeg is. Rusland zei dat hoewel tijdens de vergadering ook specifiek naar Saramacca wordt gekeken, het algemeen plaatje belangrijk is. "Als het niet goed gaat met het land', gaat het ook niet goed met Saramacca", stelde Rusland. Santokhi stelde dat Saramacca moet uitgroeien tot een modern district.

fotoV7-coördinator tevens VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt de menigte toe in Groningen. (Foto: Leroy Troon)

De voorzitter van de NPS en VHP legden uit dat er diverse mogelijkheden zijn om het district tot ontwikkeling te brengen. Het is belangrijk dat er faciliteiten gecreëerd worden voor de agrarische ontwikkeling en de werkgelegenheid moet worden aangepakt. Rusland zei dat de proeftuinen die er vroeger waren, opnieuw terug moeten komen. Beroepsopleidingen in het district zijn belangrijk.

Er moet een weg komen van Santigron naar Uitkijk, waarbij het hele gebied ontsloten kan worden. De terreinen kunnen gebruikt worden voor landbouwdoeleinden, waaronder palmolie, suikerriet en soyateelt. Naast landbouw leent Saramacca zich ook voor toerisme. De VHP-voorzitter noemde onder andere watersport, hengelen en spotten van vogels. Woningbouw en toeristenfaciliteiten zijn eveneens belangrijk voor Saramacca.

Exportfaciliteiten zijn belangrijk om de groenteelt een stimulans te geven. Als voorbeeld haalde Santokhi de succesvolle verdiensten van Gopex. Het bedrijf ondervindt barrières bij het exporteren. De VHP-voorzitter merkte op dat bij de laatste gehouden agrobeurs in bijzijn van vicepresident Robert Ameerali Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal klaagde over de faciliteiten op de luchthaven en de veiligheidsdiensten. Hij merkte op dat Suriname geen voedselschuur zal worden als de regering op deze manier omgaat met de sector.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ NSS 18-05-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics