Nickerie.Net, donderdag 04 juni 2015


Molenaars ontvangen eindelijke geld, padieboeren wachten nog op geld PetroCaribe export

03/06/2015

NIEUW-NICKERIE - Molenaars die padie hebben geleverd voor export naar Venezuela, zijn uitbetaald. Juboza, het bedrijf dat namens de regering 30.000 ton padie exporteert voor de Petro Caribedeal met Venezuela, heeft de betaling voldaan. Het gaat om de eerste verscheping van 2648 ton droge padie van verschillende molenaars in Nickerie", zegt molenaar/exporteur Bhagwatpersad Ramadhin.

Het inladen van de eerste verscheping padie naar Venezuela in maart.Het inladen van de eerste verscheping padie naar Venezuela in maart. Foto: B. Debidien

De exporteur zegt dat alles volgens afspraak is verlopen. "We weten ook dat bij de export van padie en rijst er regels zijn die nageleefd moeten worden en dat vergt wat tijd, waarmee wij ook rekening moeten houden". Het wachten is op de regering die moet bepalen wanneer de volgende verschepingen plaatsvinden.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is opgelucht dat de molenaars hun geld hebben ontvangen en de rijstboeren kunnen betalen voor de geleverde padie. "We weten dat de boeren heel lang hebben gewacht om uitbetaald te worden" zegt Oemraw. Hij maakt zich zorgen dat de boeren onnodig drie maanden lang hebben gewacht op de uitbetaling en als gevolg daarvan hun verplichtingen bij de banken niet zijn nagekomen. "We weten ook dat de schulden van de boeren door de opgelegde boeterente verder zijn opgelopen, omdat zij niet tijdig konden terugbetalen" aldus Oemraw.

Landbouwminister Soeresh Algoe zei eerder tegenover de krant dat vr eind juni 2015 de 30.000 ton padie ten behoeve van de export al aan Venezuela moet zijn geleverd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /dWT 04-06-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics