Nickerie.Net, vrijdag 17 juli 2015


Gedeeltelijk overgenomen inhoud van een column uit een lokale medium

Hoe zo felicitaties aan misdadiger tegen de mensheid

Gek hoe dingen soms kunnen lopen. Eigenlijk zou ik de eerste columnist van deze krant zijn geweest die de NDP had kunnen en zelfs willen feliciteren met haar klinkende verkiezings- overwinning. Maar die woensdag verscheen er geen krant vanwege een algehele personeelsstaking. Ik had mij maar wat graag een sportieve democraat betoond, maar het mocht niet zo zijn.

moordenaar en drugsdealer -  desi bouterse op weg naar de inspectie van de troepen 25 november 2015.jpgHoofdverdachte 8decembermoorden en veroordeelde drugsdealer Desi Bouterse

Ik krijg vandaag een herkansing, gezien Bouterse gisteren is herkozen tot president in 'De Nationale Poppenkast'. Geconcentreerd werkend achter mijn bureau hoorde ik de ook al herkozen poppenkastvoorzitter Simons in flarden zeggen dat de president de zaal gaat verlaten en daarna volgde applaus. Vervolgens hoorde ik haar zeggen dat Adhin bij enkele kandidaatstelling is gekozen tot vicepresident en weer volgde applaus. O, dus dat vorige was voor Bouterse! Zoef zoef, zo snel ging het. Wat zullen die bromfiets- en brushcutter-handelaren balen dat grootschalige omkoping van de Verenigde Volks Poppenkast niet nodig is.

Nu ik deze herkansing heb, kan ik de felicitaties toch niet uit mijn 'strot' krijgen. Puur uit piëteit voor de nabestaanden van slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen. Laten we eerlijk zijn. Dat Bouterse zo geruisloos werd herkozen is toch wel het summum van: zware misdaad loont! Weldenkend daarover denkend, is dat geen felicitaties waard. Voor nabestaanden was het natuurlijk een gitzwarte dag, een zoveelste dieptepunt in hun uitputtende strijd en aanhoudende roep om gerechtigheid, een zoveelste trap in het gelaat. Het zou als extra onnodige natrap zijn als ook nog hun 'favoriete columnist' zich aansluit bij de schier oneindige rij van feliciterende capituleerders.

Zelfs 'pater Toon' zingt een toontje lager, zou ik welhaast willen zeggen. Maar dat is puur voor de woordspeling. Toon Te Dorshorst, die nimmer een blad voor de mond nam tegenover (ex-)dictator Bouterse, is niet langer pater maar RK-tussenpaus. Dan mag je al gauw minder voor jezelf spreken. Toon maakt daarom onderscheid tussen de 'persoon Bouterse' en het instituut 'president'. Niet dat je daar als nabestaande veel voor koopt, maar zo werkt het nu eenmaal in dit aardse bestaan van pappen en natten. Hiermee lijkt Theo Para nog als enige 'het geweten van Suriname', wiens onverminderde mokerslagen weergalmen in de woestijn.

Ja, hoe zit het met mijn persoon, nu ik (waarnemend) hoofdredacteur ben van deze krant? Zal ik dan ook maar mijn toon matigen? Ik heb toch al recentelijk mijn punt duidelijk gemaakt: samenwerken met Bouterse, dat nooit. Totdat er oprecht 'sorry' is gezegd. Misschien moet ik mij ook maar 'constructief' gaan opstellen. Te beginnen met felicitaties. Maar ik ben er nog niet uit over wat ik gisteren ervoer. De gehele natie lijkt als makke schapen te hebben gecapituleerd, met de VHP ineens helemaal voorop blatend. Tja, en die stoere principiële houding van de NPS doet me denken aan de muis en olifant die over een houten brug lopen en de muis vertederend zegt: "Wat stampen we lekker hè."

Vakbondsman Robby Naarendorp zei tegenover onze dik bevriende concurrent Starnieuws, die grossiert in eenzijdig nieuws: "We zullen zien wat het dictatoriaal beleid van Brave brengt en hoe ver dat gaat. Ik kan het niet anders betitelen." Een Facebook-commentaar luidde als vorm van leedvermaak: 'Brave is anti-NDP, hij is anti-Bouterse en nu wordt hij zelf voor dictator uitgemaakt. Hahaha'. Ik ben zelfs al met een Hitlersnorretje op een website opgedoken. Zoals ik al begon: gek hoe dingen soms kunnen lopen.

Laat me afsluiten met een luchtig raadsel. Noem een dictator wiens naam begint met een 'B' en eindigt met een 'e'. Kleine hint: er komt ook een 'r' in voor. De snelste goede inzender krijgt een sigaar uit eigen doos. Geheel conform de overwinning van de NDP. Immers lezen we: 'Herkozen president voorspelt zware recessie'. Nou, dan wordt mijn juk toch stukken lichter.

Bron/Copyright:

dWT/FOS Network/ I. Brave 17-07-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics