Nickerie.Net, woensdag 29 juli 2015


Biecht: is Bouterse mansgenoeg om de waarheid te vertellen

29/07/2015, Iwan Brave

Laat me met een cliché van jewelste beginnen: ala takru e tyari wan bun. Maar het moet worden gezegd: Surinamers roepen soms bijna op het masochistische af slechte dingen over zich heen om er een goede wending uit te krijgen. Wat héérlijk was het om gisteren te luisteren naar ‘Bakana Tori’ van Bimbo Limbo, waar Desi Delano Bouterse doorgaans op het hersenvernauwende af wordt bewierookt.

Ik kon mijn oren bijna niet geloven. Een waar luistergenot. Eindelijk niet die doordrammende indoctrinatie, neigend naar afgodische verheerlijking van een (mis)leider. Velen leken de afgelopen vijf jaar hun kritische geest te zijn verloren. Nu was het gewoon lekker luisteren naar kritische volkse Surinamers, die op zich nog achter hun leider staan, maar wel met gezonde argusogen. Nu duidelijk wordt dat ze zelf het gelag van de vertienvoudigde kinderbijslag gaan moeten betalen, is dit wel even andere lariekoek.

Ik overweeg serieus ook mijn toon te matigen, als vorm van 'constructieve oppositie'. Maar dan hoor ik ook graag Limbo een duizendtal toontjes lager drammen. Dat hij onze zuur verdiende belastingcentjes niet langer vermorst aan zijn loze privéhobby van nationaal hersenspoelen. Als hij al niet van plan was zijn eigen (mis)leider kritisch te begeleiden, wordt hij daartoe gedwongen door de eigen achterban en luisteraars. Iemand zei zelfs over de toenemende gaten in de wegen. "Een olo een week lang in een georganiseerd land, dat moet niet kunnen."

Limbo modereerde als een begripvolle engel. Hoe anders. Je moet leniger zijn dan een slang, wil je je onder deze 'precaire staatsfinanciën' uit kronkelen. Na vijf persoonlijke vette jaren zie ik hem dat letterlijk niet doen. Ook figuurlijk niet, want zijn (mis)leider heeft ongezouten een 'wereldcrisis' tussen de Corantijn en Marowijne afgekondigd. Een leugentje voor eigen bestwil. Zijn manier om toe te geven dat hij alweer een soepzooitje gemaakt heeft van onze staatsfinanciën. Deze behoorlijke takru was dus nodig om vervroegd verlost te worden van de koppijn veroorzakende paarse hersenspoeling van Bimbo Limbo. Die neigt al naar rozig violet.

De aangewende 'wereldcrisis' en dat nep-FEP (Forum Econonomisch Platorm) geven aan dat Bouterse nog steeds niet mans genoeg is om zijn verantwoordelijkheid te nemen en toe te geven dat hij gewoon fout zit/zat. Zo ook zijn 'open brief' aan columnist Sandew Hira. Overigens complimenten aan onze collega's van Starnieuws voor dit journalistieke nieuwsbommetje van jewelste!

Eigenlijk bijna onmogelijk om een genuanceerd standpunt in te nemen, gezien de stortvloed aan walging en scepsis die Bouterse over zich heen kreeg voor zijn vermeende openlijke spijtbetuiging. Presentator Bimla van Radio ABC, vroeg niet eens aan Henry Does: "Wat vindt u ervan?" maar: "Hoe durft hij zoiets te schrijven." Does zou sowieso geen spaan heel hebben gelaten van deze 'lafhartige biechtactie uit eigen hachje'.

Eerlijk gezegd heb ik geen afwijzende, negatieve of sceptische gevoelens. Wel doet Bouterse denken aan iemand die vroeger nooit affectief heeft leren knuffelen. In een oprechte maar klungelige poging in zijn nadagen plant hij ongenadig hard zijn knie in je kruis. Bijvoorbeeld door toch weer te bepalen wie er 'patriot' waren of niet. Waan je jezelf Verlosser des Vaderlands, dan is elke kritische geest 'tegenstander'.

Desondanks stelt Bouterse onze vergevingsgezindheid als rechtgeaarde christen, moslim, hindoe, humanist of wat dan ook behoorlijk op de proef. Ik geloof dat elk mens op een gegeven moment oprecht boetedoening wil doen. Ook ex-dictator Desi Bouterse. Wellicht ben ik goedgeloviger dan een door Bimbo gehersenspoelde patriot. Een dan tot nog toe altijd grommende tijger (al was het intussen tandeloos) die ineens poeslief miauwt, ga je natuurlijk niet meteen de aaiende hand toesteken. Oprecht gemiauw of niet? Ik sluit mij aan bij een familiaire vriend, die appte: "Met al die emoties. We benne inderdaad benieuwd!"

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT/ FOS Network 29-07-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics