Nickerie.Net, maandag 03 augustus 2015


Suriname moet ook naar VN over grensgeschil met Guyana

DEN HAAG - Dat het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela onder de persoonlijke aandacht van secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties is, zou heel wat kunnen betekenen voor Suriname. “Dit is het moment voor president Desi Bouterse om Ban Ki Moon ook aandacht te vragen voor het grensgeschil met Guyana”, zegt wetenschapper Lachman Soedamah.

De secretaris-generaal heeft intussen zowel de Venezolaanse als de Guyanese president gesproken over het grensgeschil en zoekt een oplossing. "Suriname dient acuut in te spelen op de actualiteit en Ban Ki Moon erop te wijzen dat ook Guyana belang heeft bij het oplossen van het grensgeschil met Suriname", zegt Soedamah. Indien Suriname en Guyana toch niet tot een politieke oplossing komen, moeten ze in gezamenlijk overleg naar het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. In dit geval adviseert Soedamah een referendum in beide landen te houden. Het volk moet aangeven elke uitspraak van het Hof te accepteren.

Guyana speelt intussen ook actief in op een eventuele stap naar het Hof in het geschil met Venezuela. Ook in dit geval adviseert de wetenschapper een referendum in beide landen. Hij is voorstander van een politieke oplossing tussen Suriname en Guyana. "Dan kan je een win-winsituatie hebben voor beide landen, anders dan naar het Hof te stappen." Maar aangezien Suriname en Guyana al tientallen jaren niet tot een oplossing komen, ziet Soedamah de stap naar het Hof als een belangrijke en serieuze optie. "Maar de Surinaamse regering moet dit nu eindelijk oplossen, anders blijven generaties hiermee opgescheept."

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT 03-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics