Nickerie.Net, woensdag 05 augustus 2015


Herman Gooding 25 jaar geleden vermoord!

(Aangeboden)

De Stichting 8 December 1982 brengt de Surinaamse samenleving in herinnering dat in de nacht van 4 op 5 augustus 1990, inmiddels 25 jaar geleden, de politie-inspecteur Herman Gooding werd vermoord, nadat hij uit de brigade van de Militaire Politie wegreed.

Het lichaam van deze moedige inspecteur van politie, van wie het hoofd uit elkaar geschoten was, werd de volgende morgen gevonden, niet ver van het huidige DNA-gebouw. Hetzelfde Assembleegebouw waarin in april 2012 ook de moordenaars van deze held van Suriname, in principe, amnestie gaven en straffeloosheid als norm stelden voor de republiek Suriname. Ook deze lafhartige moord op Herman Gooding is niet onderzocht. Ideologische verwanten van de machthebbers en moordenaars van toen vertelden de leugen dat Herman Gooding op een andere plek vermoord werd en daarna voor het monument van Gevallenen, gedumpt werd, daarmee de samenleving met de zoveelste leugen uit die tijd belastend.

Herman Eddy Gooding, politie-inspecteur, vermoord onder verantwoordelijkheid van Desi BouterseHerman Eddy Gooding, politie-inspecteur, vermoord onder verantwoordelijkheid van Desi Bouterse

 Het onderzoek waar Herman Gooding mee bezig was hield verband met de moordpartij in Moiwana. Op 29 november 1986 werden tientallen bewoners van het dorp Moiwana, onder wie zwangere vrouwen, ouderen en kinderen, in koelen bloede doodgeschoten. De massamoord vond plaats tijdens de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationaal Leger o.l.v. D. Bouterse en het Jungle Commando o.l.v. Ronnie Brunswijk. Herman Gooding zijn ijver en integriteit werden hem fataal.

Er werd in augustus 1990 bij resolutie een onafhankelijk Onderzoeksteam onder leiding van de heer W. Texeira, in zijn hoedanigheid van lid van het Nationaal Instituut Mensenrechten, ingesteld dat zou moeten resulteren in een gedegen justitieel onderzoek. Ook dit werd een farce, omdat de Trias politica compleet uitgeschakeld was en de macht van de sterkste in ons land gold die “blinde muren opwierp”.

Onze samenleving moet beseffen dat ”straffeloosheid beschouwd wordt als de belangrijkste factor in het chronisch herhalen van mensenrechtenschendingen, en dat het slachtoffers en hun naasten volledig weerloos laat”. De inmiddels overleden moeder van de heldhaftige Herman Gooding heeft niet kunnen weten wie de moordenaars van haar zoon waren, omdat de rechtsstaat niet functioneerde. Alleen wanneer de rechtsstaat functioneert zonder aanzien des persoons, zullen wij pas een rechtvaardige samenleving kunnen opbouwen waar eenieder gelijk is voor de wet. Maar zo lang men door middel van allerlei foefjes “de hete aardappel in de ijskast probeert te bewaren” zal ons volk nimmer in vrede en harmonie leven, omdat het gevaar voor herhaling van mensenrechtenschendingen evident is.

Stichting 8 December 1982

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NSS 05-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics