Nickerie.Net, woensdag 19 augustus 2015


Nabestaanden Baboeram hekelen waarheidsinitiatief

14/08/2015 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Nabestaanden van de op 8 december 1982 door militairen vermoorde advocaat John Baboeram, zijn woedend op diens jongere broer, Sandew Hira, pseudoniem van Dew Baboeram. Deze is zonder de familie te raadplegen samen met hoofdverdachte Desi Bouterse een project begonnen dat zou moeten resulteren in waarheidsvinding over de ‘Decembermoorden’. In een verklaring die vrijdag is uitgegeven typeren de nabestaanden het Bouterse-Baboeram-project als “kromme waarheid”.

Wat Bouterse en Baboeram willen doen is volgens hen ongeloofwaardig omdat beide mannen op een emotionele toer gaan door "aan te geven hoezeer zijzelf getroffen zijn en hoezeer zij het beste voor iedereen willen". Baboeram haalt volgens hen "zijn hele lieve familie erbij maar uiteindelijk gaat het om zijn eigen 'rust' en niet die van de familie, die niet achter zijn initiatief staat." Hij heeft zijn familie niet geïnformeerd, zoals Baboeram tijdens een persconferentie enkele weken geleden al had gezegd.

Dat Baboeram zijn initiatief rechtvaardigt door te stellen dat de weg van rechtspraak al 30 jaar lang niets heeft opgeleverd, zet volgens de nabestaanden geen zoden aan de dijk. De rechtsgang in deze zaak kwam niet op gang omdat de situatie in Suriname toen nog erg fragiel was.

Bij toenmalige regeringen heerste angst om tot onderzoek naar de mensenrechtenschendingen over te gaan. Strafvervolging van de schuldigen bleef dus uit. Daar wordt Bouterse nu door Baboeram voor beloond, vinden de nabestaanden. Benadrukt wordt dat Baboeram zonder politieke steun zijn initiatief niet zou kunnen uitvoeren. "Hira heeft blijkbaar sowieso niet veel op met 'recht'. In het Surinaams volkslied zingen wij: 'Recht en waarheid maken vrij'. Hira wil waarheid zonder recht. Een kromme waarheid", aldus de verklaring.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 15-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics