Nickerie.Net, zondag 23 augustus 2015


Problemen rijstsector blijven aanhouden

22/08/2015  - Aidy Pinas-Agodeba

PARAMARIBO - “Er moet zo spoedig mogelijk een crisisplan worden opgesteld om de rijstsector te redden. Dat moet gedaan worden door all betrokkenen in de sector”, dat zegt de voorzitter van Stichting Wederopbouw Rijstproductie Larecoweg, Mahin Abelakh. Assembleelid Jitendra Kalloe, die ook zitting heeft in de parlementaire commissie Landbouw Veeteelt en Visserij, benadrukt dat dit onderwerp besproken moet worden in De Nationale Assemblee.

Een verstopt irrigatiekanaal wordt opgeschoond in Nickerie.De voorzitter van Stichting Wederopbouw Rijstproductie Larecoweg, Mahin Abelak, benadrukt dat onderhoud en subsidie niet voldoende zijn om de sector uit haar positie te halen. Een verstopt irrigatiekanaal wordt opgeschoond in Nickerie.De voorzitter van Stichting Wederopbouw Rijstproductie Larecoweg, Mahin Abelak, benadrukt dat onderhoud en subsidie niet voldoende zijn om de sector uit haar positie te halen. Foto: dWT Archief

Volgende week zal hij samen met collega Djoties Jaggernath middels een brief duidelijkheid vragen aan de president over de sector en de overeenkomst met Venezuela. De stichting vreest dat door de stopzetting van de overeenkomst tussen Guyana en Venezuela het buurland mogelijk meer rijst in Caricom-landen zal verkopen, waardoor de prijs voor Suriname nog meer zal tegenvallen." Suriname kan nu al de concurrentie op de wereldmarkt niet aan, omdat de exploitatiekosten hoger liggen dan in andere landen." De boeren vragen zich echter ook nog af wat er uiteindelijk is geworden van de overeenkomst die Suriname met Venezuela heeft getekend.

De boeren maken zich zorgen, omdat ze binnen afzienbare tijd hun oogst zullen binnenhalen en geen zekerheid hebben dat die zal worden opgekocht. Een opkoper heeft eerder deze maand bekendgemaakt dat hij geen padie zal afnemen, omdat zijn schuur nog vol zit. De toegezegde subsidie van de overheid hebben de boeren nog steeds niet ontvangen. Abelakh benadrukt dat het onderhoud van onder andere de infrastructuur en waterpompen en subsidie door de Staat niet voldoende zijn om de sector uit haar positie te halen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 20-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics