Nickerie.Net, vrijdag 28 augustus 2015


Padieboeren voelen zich beetgenomen door regering

28/08/2015 10:11 - Aidy Pinas-Agodeba

Nickerie - “We zijn voor de gek gehouden door de regering. De hele sector heeft ze beetgenomen”, is de eerste verontwaardigde reactie van Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), over de nieuwe ontwikkeling in de rijstsector. Nu de export van padie naar Venezuela via de PetroCaribe overeenkomst is stopgezet, zullen exporteurs voor de normale wereldmarktprijs witte rijst moeten uitvoeren naar Venezuela. En die is aanzienlijk lager dan de prijs die ze via de PetroCaribe-overeenkomst zouden krijgen.

Nu is er een voorraad van ruim 50.000 ton padie, terwijl de oogst van dit seizoen nog niet is binnengehaald. De boeren zullen dit niet accepteren en zullen mogelijk juridische stappen ondernemen. Hierover zal het SPBA-bestuur zich vrijdag beraden. "Als de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken ons niets had beloofd, zouden de exporteurs zelf markten gezocht hebben. Nu zitten we met een overschot." Oemraw onthult dat de exporteurs nu aan het onderhandelen zijn met Haiti. Donderdag heeft hij hierover voor het laatst met hen gecommuniceerd en als alles volgens plan verloopt zal volgende week de eerste partij padie verscheept worden.

Landbouwminister Algoe zegt dat het besluit voor export van witte rijst naar Venezula ongeveer vier weken geleden is genomen. Donderdag heeft hij samen met leden van zijn staf en vertegenwoordigers van onder andere Venezuela, de Voedsel en Landbouw Organisatie en de Centrale Bank de projecten die binnen de PetroCaribe overeenkomst vallen besproken. De Suirnaamse overheid heeft volgens de minister geen bemoeienis met de overeenkomsten die de exporteurs zullen sluiten met de afnemer. LVV heeft een lijst met namen van verwerkers opgestuurd naar Venezuela, maar zij zijn hiervan niet op de hoogte gesteld. "Als ze met alle verwerkers gaan werken moeten ze zelf bepalen. LVV blijft gewoon er buiten. We hebben een faciliterende rol gespeeld om naar markten uit te kijken. Het beste is: praat met iedereen."

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /Ingezonden 28-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics