Nickerie.Net, dinsdag 01 september 2015


Rijstboeren blijven bij regering aandringen op oplossing

De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft wederom een brief geschreven naar president Desi Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin en Landbouwminister Soerseh Algoe. Op de eerste petitie heeft de boerenorganisatie geen antwoord gekregen. Dit zegt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de SPBA, aan Starnieuws.

In de brief is er opnieuw aandacht gevraagd voor de rijstsector. In de petitie aan Bouterse wordt benadrukt dat de SPBA reeds op 11 april een overeenstemming had bereikt met de ministers Soeresh Algoe en Winston Lackin. Deze overeenstemming behelst een financiŽle tegemoetkoming van US$ 60 per afgeoogste ha padie, een zak NPK en Ureum. Verder wil de SPBA ook dat er een richtprijs voor de padie wordt bepaald. Landbouwers zijn al met de oogst aangevangen.

Oemraw benadrukt dat de meeste opkopers en verwerkers nog over grote voorraden beschikken, waardoor zij geen interesse hebben om nieuwe voorraden op te kopen. ďZeker vijf boeren hebben ons benaderd. Zij krijgen SRD 28 tot 30 aangeboden voor een baal natte padie. Dit is toch belachelijk weinig. Waar gaan we met de rijstsector naartoe? Er zijn mogelijkheden naar HaÔti die de overheid moet bekijken. Dit wat nu gebeurt is erg,Ē stelt Oemraw.

De rijstboeren zijn er niet over te spreken dat de afspraken nog niet zijn nagekomen. Deze houding van de regering duwt de boeren nog verder de afgrond in, merkten ze op. Zij kunnen hun schulden niet voldoen bij de banken. Daarnaast zijn ze ook niet in staat om hun gezinnen te onderhouden. Studiegeld voor hun kinderen kunnen ze moeilijk ophoesten. Oemraw rekent erop dat de president zal ingrijpen en de rijstsector van ondergang zal redden.

Afgelopen week is door diverse Assembleeleden vragen gesteld aan de regering over de rijstsector. Rabin Parmessar (NDP), Jitendra Kalloe (VHP), William Waidoe (PL) en Mahinder Jogi (VHP) wilden weten wanneer de regering de beloften zal inlossen. Zij haalden aan dat de silo's vol zitten, de boeren hebben hun geld niet ontvangen en intussen is de rijstoogst begonnen. De regering heeft nog niet geantwoord op de gestelde vragen.

Wanita Ramnath

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /NSS 28-08-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics