Nickerie.Net, woensdag 09 september 2015


"Bouterse wacht hetzelfde lot als Gadaffi en Sadam Hoessein"

 

“Bouta na a mang, we gaan voor nog 5″, zegt rijstproducent Leakat Mahawatkhan heel cynisch tegenover Dagblad Suriname wanneer hij de ‘opkomende ondergang’ in het land onder de loep neemt. Hij schroomt er niet voor aan te halen dat president Desi Bouterse hetzelfde lot beschoren is als dat van de presidenten Moammar Gaddafi en Saddam Hoessein. “Dezelfde mensen die zongen en dansten “we gaan voor nog 5″ gaan hem kapot maken.”

 

De solidariteitsheffing van SRD 0,40 op een liter brandstof en de verhoging van watervoorziening en electriciteit ‘gaan moordend zijn voor het volk’, meent de rijstproducent. Dat de rijstboeren een protestactie voorbereiden, geniet de goedkeuring van Mahawatkhan. Hij hoopt van harte dat de regering met adequate maatregelen komt om de rijstsector op te boosten en geen subsidiebelofte als een worst voor de neuzen van de rijstboeren zal houden. “Subsidie zal niets helpen oplossen. De government take op brandstof moet afgeschaft worden, de rente bij de banken moet verlaagd worden en de export van padie moet op gang gebracht worden”, oppert de rijstproducent. Maar er is ook een andere mogelijkheid: ‘dat de regering tegen een redelijke prijs de padie opkoopt van de rijstboeren en deze tegen een zachte prijs verkoopt aan de mofinawangs in Paramaribo’.

 

Mahawatkhan verduidelijkt dat de regering willing moet zijn om de rijstsector een injectie te geven. ‘Indien de wil niet aanwezig is, kunnen de rijstboeren blijven schreeuwen, maar niemand heeft een luisterend oor voor hen.’

 

Momenteel vindt de oogst van padie plaats. “Dat is ook een hel”, aldus Mahawatkhan. Het oogsten gaan heel moeilijk door de regen. In de blubber kunnen de combines niet goed vooruit. Mahawatkhan legt de nadruk erop dat na de oogst er nog geen grondbewerking verricht zal worden voor de volgende inzaai. De rijstboeren hebben geen zekerheid of zij padie gaan inzaaien het komende seizoen.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 09-09-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics