Nickerie.Net, woensdag 09 september 2015


Binda: Suriname is failliet; bedrijfsleven betaalt tol

De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, stelt ronduit dat de Staat Suriname failliet is. Daarom worden de maatregelen niet teruggedraaid. Hij vindt dat het geen zin heeft om zelfs te gaan praten met de regering. Bij het Financieel Economisch Platform is duidelijk gebleken dat de adviezen naast zich neergelegd zijn.

fotoSham Binda, voorzitter van AKMOS.

Binda zei na de spoedbijeenkomst van besturen van bedrijfslevensorganisaties maandagavond dat om de belangen van één persoon in de coalitie, de doorvoerhandel onmiddellijk is stopgezet. Hij haalde aan dat veel bedrijven enorme schade lijden, terwijl in de Scheepvaartverordening doorvoerhandel is toegestaan. De voorzitter van Akmos haalt aan dat er altijd mensen zijn die misbruik maken van de doorvoerhandel en goederen hier op de markt brengen, terwijl zij opgeven dat deze voor de doorvoer bestemd zijn. Hij stelt dat niet de doorvoer stopgezet moet worden, maar het systeem aangepakt worden. Zolang er open grenzen zijn, zal er gesmokkeld worden. Dit is ook het geval met de goudsector.

Goederen die bestemd zijn voor de doorvoer zijn zeilende. Nu moeten ondernemers extra onkosten maken om deze goederen op zee in een andere boot te laden. Ondernemers hebben mensen in dienst die door dit besluit niet meer zeker zijn van hun baan. Suriname heeft goede havenfaciliteiten in vergelijking met Frans-Guyana en Guyana. Daarom worden goederen bestemd voor andere landen via Suriname doorgevoerd. In Frans-Guyana moet zes keer zoveel betaald worden voor havenfaciliteiten, legt Binda uit.

Binda vindt dat malafide handelaren aangepakt moeten worden. Hetzelfde geldt ook voor mensen in het doaunekorps. Er waren aanbevelingen gedaan eerder, maar deze zijn niet uitgevoerd. Juist met het Asycuda-systeem is alles transparant. Het bedrijfsleven is niet te spreken over het onmiddellijk stopzetten van de doorvoerhandel. Ook het besluit dat goederen niet meer in entrepots mogen worden opgeslagen is niet in goede aarde gevallen. Volgens Binda worden persoonlijke belangen gediend. Ondernemers worden kapot gemaakt door deze besluiten, meent hij. Binda vindt dat het bedrijfsleven gecriminaliseerd wordt.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /NSS 09-09-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics