Nickerie.Net, vrijdag 06 november 2015


De devaluatie van de SRD

Velen vragen zich dagelijks af of de munteenheid van Suriname 'al' gedevalueerd is. In feite zou voor eenieder, ook de man van de mainstreet, duidelijk moeten zijn dat, hoewel er geen officiële handeling daartoe gepleegd is, er sprake is van een feitelijke/reële devaluatie van de Surinaamse dollar. Een parameter om dit vast te stellen, is de grote discrepantie die er bestaat tussen de officiële Centrale bankkoers van US dollar ten opzichte van de Surinaamse dollar. Verder kan of is de steeds stijgende inflatie, welke onder ander veroorzaakt is door de instabiele wisselkoers, een meetinstrument om tenminste een indicatie te hebben dat er sprake is van een waarde daling van de Surinaamse dollar.

De bevestiging van minister Hoefdraad Een vriend van mij zei ervan geschrokken te zijn te moeten vernemen van de minister van Financiën, dat gelden die gebruikt zijn om een deel van de achterstallige betalingen aan dienstverleners (waaronder enkele aannemers) te doen, keihard monetair gefinancierd zijn. Dit betekent dat er miljoenen aan Surinaamse dollars in omloop gebracht zijn zonder daartegenover productie heeft gestaan. Eenvoudig gezegd betekent dit dat er waardeloos geld in omloop is gebracht. Ik zei aan mijn vriend dat de minister tenminste eerlijk is geweest om dit in 's lands vergaderzaal te bevestigen. Een ander opvallende handeling van de monetaire autoriteiten is dat aan de cambio's dollars worden verstrekt tegen een koers van 1 SRD voor US dollar 3.70 welke de Cambio.s mogen verhandelen tegen een koers van 3.75 voor 1 US dollar. Dit is een duidelijker bewijs dat er de facto reeds een devaluatie van de Surinaamse dollar reeds heeft plaatsgevonden. Deze werkelijkheid ziet de bevolking terug aan de prijzen in de winkels en in de dienstverlenende sector.

De vraag die menigeen stelt is, waarom er dan geen de jure afkondiging van de devaluatie kan plaatsvinden. Ik denk dat de regering thans een gunstig sociaal-maatschappelijk klimaat heeft om die noodzakelijke handeling te plegen. De oppositie is al voor een groot deel geneutraliseerd en functioneert erg zwak en opportunistisch. De vakbeweging is ook leidingloos en dus vleugellam. Ik denk dat de regering de multiple koers situatie van dit moment terstond moet reguleren. We hebben rare ervaring met een meervoudig koersstelsel en moeten dus snel kiezen om wederom 1 officieel koersregime te hebben. Uiteraard moeten organen zoals het Planbureau, het ministerie van Handel en Industrie, het ABS etc. in stelling gebracht worden om goed door te rekenen wat de consequenties op korte termijn zullen zijn voor land en volk als gevolg van de officiële devaluatie van de Surinaamse munt en welke concrete vangnetten voor de volksklasse ingesteld zullen worden om de prijsstijgingen te kunnen overleven. Uiteraard moet de reeds verzwakte oppositie en vakbeweging uitgenodigd worden voor een gesprek over deze noodzakelijke maatregel.

Bert Eersteling

Bron/Copyright:
Nickerie.Net NSS 06-11-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics