Nickerie.Net, dinsdag 17 november 2015


Monetaire reserves nu US$ 230 miljoen onder kritiek punt

De  monetaire reserves van Suriname zijn in oktober met US$ 29 miljoen verminderd en uitgekomen op US$ 370 miljoen, dat is US$ 230 miljoen onder een eerder zelf door de voormalig governor van de  Centrale Bank van Suriname (CBvS) gesteld kritiek punt van US$ 600 miljoen. Voorts is de importdekking lager dan twee maanden en zijn de deviezenreserves zo laag geworden, dat interveniŽren om de nationale munt te verdedigen vrijwel onmogelijk en zinloos is. Dit blijkt uit vandaag geactualiseerde data van de moederbank.

Monetaire reserves nu US$ 230 miljoen onder kritiek puntDe redactie van De West informeerde vorige week bij de voormalige president van de Centrale Bank van Aruba, prof. Anthony Caram, in hoeverre de deviezenreserves nog aangesproken kunnen worden. ďZolang geldschepping doorgaat, heeft interveniŽren geen zinĒ, waarschuwde Caram, die voorts aangaf dat qua hoogte van de monetaire reserves, internationaal een importdekking van minimaal drie maanden wordt aangehouden. Een belangrijk segment van deze monetaire spaarpot betreffen de deviezenreserves, die ook op een zorgwekkend niveau zitten. De hoogte van de deviezenreserves moet naar verhouding ten minste 50% bedragen van de CBvS-schulden, reeds bij de vorige stand ging het om een ondermaatse verhouding van 35%.  Binnen een periode van een maand  zijn de deviezenreserves ingekrompen van US$ 227 miljoen naar US$ 198 miljoen. De ruim US$ 370 miljoen aan huidige monetaire reserves is blijkens CBvS-data opgebouwd uit: US$ 198 miljoen Foreign currency reserves, US$ 9 miljoen IMF reserve position, US$ 114 miljoen aan SRDís, en US$ 49 miljoen Gold (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

De monetaire spaarpot zat in de afgelopen jaren nog boven de US$ 1 miljard, de moederbank heeft in de afgelopen jaren echter vaker zwaar geÔntervenieerd om rust te brengen op de valutamarkt, echter was het gevolg dat de deviezenreserves zwaar zijn gaan inkrimpen. Deze interventie heeft uiteindelijk niet het gewenste resultaat opgeleverd, omdat de monetaire maatregelen niet synchroon met elkaar liepen. Aan de ene kant heeft de moederbank voor honderden miljoenen aan deviezen geÔntervenieerd om de wisselkoers stabiel te houden, maar aan de andere kant werd er niet gesaneerd in de lopende uitgaven.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /De West 17-11-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics